Denník N

Mikloško, Tabery, Kolesárová a ďalší: O výhode a nevýhode Zuzany Čaputovej

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Fedor Gál, František Mikloško, Ľudmila Kolesárová, Erik Tabery, Karolína Farská a Zuzana Gabrižová píšu o inaugurácii novej prezidentky.

Aj pozitívne emócie sú infekčné

Fedor Gál, sociológ a spoluzakladateľ VPN

Vnímam udalosti na Slovensku z Česka. „Milion chvilek pro demokracii“ je mladší príbuzný hnutia „Za slušné Slovensko“. Zuzana Čaputová je jasným dôkazom, že i my v Česku máme šancu nehanbiť sa za svojich predstaviteľov. Veď aj pozitívne emócie sú infekčné.

Prajem slovenskej prezidentke, aby vydržala paľbu, ktorá ju čaká od prvej hodiny v úrade. Je to súčasť roly, ktorú sa podujala vykonávať. Pri sledovaní inaugurácie som mal pocit, že už aj zaznel pokyn k prvej salve.

Existuje čosi ako dejinná symbolika. Mnohé postkomunistické krajiny v našom civilizačnom priestore majú v portfóliu november 1989 ako bod zlomu. Deň inaugurácie Zuzany Čaputovej je jeden z jeho dôsledkov. Že to trvalo? No a?

Stretávam v Prahe, kde žijem, denne ľudí, ktorí sú slovenským voličom za výsledok týchto prezidentských volieb vďační. Hovoria si: keď to ide na Slovensku, prečo nie aj u nás? Predpokladám, že 23. júna na pražskej Letnej to bude cítiť.

S 20. storočím na pleciach

František Mikloško, bývalý predseda SNR

Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla svoj inauguračný prejav, ktorý charakterizuje nastupujúcu politickú, demokratickú generáciu na Slovensku. Jej prejav vychádzal z osobnej alebo spoločnej skúsenosti tejto generácie, teda z ponovembrového vývoja na Slovensku. Odrazili sa v ňom hlavné problémy súčasnosti: boj s nespravodlivosťou a korupciou, problémy životného prostredia a život obyčajných, chudobných a často zabudnutých ľudí. Je to kvalitný program a želám Zuzane Čaputovej, aby ho úspešne napĺňala a stále viac doň osobne a politicky dorastala.

To, že videnie sveta i program prezidentky vychádzajú z ponovembrového vývoja, je jej výhodou i nevýhodou. Výhodou v tom, že sa nemusí báť vyjadriť k osobnej i politickej minulosti pred novembrom 1989. Nie je ničím zaťažená. Nevýhodou pre jej budúce pôsobenie je, že slovenská história, mentalita i správanie Slovákov sa nezačínajú 17. novembrom 1989. Súčasťou tejto histórie je všetko dobré i zlé, čím sme v 20. storočí prešli. Tomuto sa nedá vyhnúť a s týmto sa bude aj slovenská prezidentka na každom kroku stretať.

Pred novou prezidentkou stojí vážna úloha. Či sa názorovo stotožní s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie