Denník N

New York Times píše o Čaputovej: Inšpirovalo ju materstvo aj strach z rakoviny

Článok v New York Times. Reprofoto – N
Článok v New York Times. Reprofoto – N

Do Pezinka prišiel reportér amerického denníka New York Times aj novinárka z nemeckej televízie ZDF.

Jeden júnový týždeň roku 2006 sa Zuzana Čaputová dozvedela krátko po sebe dve nepríjemné správy. Manželka jej blízkeho kolegu dostala agresívnu formu rakoviny a pár dní nato jej krstný otec oznámil, že rakovinu má aj on.

„Časťou mojej osobnej motivácie, aby som sa zapojila do boja proti skládke v Pezinku, bolo aj to, že som sa bála rakoviny,“ povedala reportérovi New York Times.

„A zrazu, v ten prvý júnový týždeň 2006, sa tieto dve roly – osobná a profesionálna – spojili dokopy,“ dodala.

NY Times v Pezinku

V čase inaugurácie vyšlo o novej slovenskej prezidentke v zahraničných médiách viacero článkov. Väčšinou išlo iba o agentúrne správy, ktoré spomínali jej víťazstvo, citovali z jej prejavu, ale pripomínali aj to, že je neskúsená a „absolútny nováčik“.

Americký denník New York Times však išiel priamo na miesto činu a na Slovensko poslal svojho reportéra Marca Santoru, ktorý píše o našom regióne a Balkáne.

Novinár strávil čas v Pezinku, kde sa Čaputová narodila a kde aj býva. Slovenská prezidentka Santorovi v rozhovore spomínala schizofréniu z obdobia komunizmu, keď si iné veci hovorili kamaráti medzi sebou a iné na verejnosti. Prvýkrát išla bez povolenia do zahraničia s rodinou 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie