Denník N

Ementál, hodinky, banky – Švajčiarsko si svoje tradície ctí. Len ženám to nerobí dobre

"Feminizmus je radikálna myšlienka, že ženy sú ľudia." Zdroj – teepublic.com
„Feminizmus je radikálna myšlienka, že ženy sú ľudia.“ Zdroj – teepublic.com

Švajčiarsko je nesmierne konzervatívna krajina, ktorá je ochotná zachovávať nerovnosť a status quo za každú cenu.

Americká ľudskoprávna advokátka Alexandra Felderová Dufresnová pred tromi rokmi vymenila spolu s rodinou svoje rodisko za Švajčiarsko. 43-ročná právnička sa profesionálne venovala hlavne právam detí a imigrantov. Nikdy sa špeciálne nezamýšľala nad postavením žien, lebo sa jej zdalo, že hoci USA majú v tomto smere ďaleko od ideálu, v jej živote sa to veľmi neprejavuje.

Vo svojom blogu píše, že všetko sa zmenilo, keď sa presťahovala. Vo Švajčiarsku si uvedomila, aký dôležitý je feminizmus. „Zvyšku sveta sa Švajčiarsko vystatuje svojím moderným imidžom: vynikajúca verejná doprava, špičkový výskum, kvalitné médiá, výnimočná životná úroveň a multilingválna a vysoko kvalifikovaná populácia. Aj preto ma, ako mnohých iných nováčikov, veľmi prekvapil rozsah švajčiarskeho sexizmu.“

Dufresnová spomína vlastné príhody: ako sa ich susedia pýtali, prečo pracuje, keď má tri deti, ako sa sekretárka v jazykovej škole, v ktorej sa prihlásila na intenzívny kurz nemčiny, uisťovala, či to naozaj zvládne, keď má rodinu. Alebo keď po vedeckej konferencii jej manželovi akademikovi kolega zaželal príjemný návrat do práce a jej pekný deň s deťmi, hoci ona aj manžel majú rovnaké vzdelanie a titul a obaja prednášajú na vysokej škole.

Tieto príklady zo života by sa mohli považovať aj za dôsledok pochopiteľne zvýšenej citlivosti novopríchodzej v inej kultúre či mentalite, ale podobné zážitky opisovali aj jej švajčiarske známe. „Áno, stáva sa to aj mne. Ale už to neriešim, lebo nechcem, aby som mala imidž tej, čo robí problémy,“ povedala jej jedna z nich.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie