Denník N

Primátor Hattas vstupuje do strany Za ľudí: Kiska je lepší líder a oveľa ďalej ako progresívci

Marek Hattas. Foto N – Peter Kováč
Marek Hattas. Foto N – Peter Kováč

Rád sa prirovnávam k Jurajovi Šeligovi, on sa považuje skôr za konzervatívca, ja som zasa skôr mestský liberál, no vieme sa dohodnúť na 90 percentách vecí, hovorí o budúcnosti Kiskovej strany nitriansky primátor.

Marek Hattas (32) je primátorom Nitry, zvolili ho vlani v novembri. Dovtedy pracoval ako programátor, založil lokálne kultúrno-komunitné centrum Hidepark a organizoval protesty Za slušné Slovensko v Nitre. Vstupuje do strany Za ľudí, ktorú zakladá exprezident Andrej Kiska.

Pred šiestimi mesiacmi som bol za vami v Nitre, v čase, keď ste sa len rozhliadali na radnici a miestne pracovníčky vám vysvetľovali, čo máte robiť pri svojom prvom sobášení. Pol roka od vstupu do malej politiky chcete ísť aj do tej veľkej. Nie je to priveľmi raketový postup?

Beriem to skôr ako dokončenie zmeny, ktorá sa začala v roku 2017 vo voľbách do vyšších územných celkov. Nasledovali komunálne voľby, dopyt po zmene sa ukázal aj pri zvolení novej prezidentky a potom aj v eurovoľbách. Zmenu treba dotiahnuť aj na národnej úrovni. Svoj vstup do veľkej politiky beriem zodpovedne. Viem, že si ma ľudia len nedávno zvolili za primátora. Ale mám pocit, že komunálna politika je veľmi úzko spätá s národnou politikou.

Takže to neberiete tak, že malú politiku ste už zvládli a môžete ísť ďalej?

V komunálnej politike sa mám určite ešte čo učiť. Ale treba povedať, že sa nám to v Nitre podarilo úspešne naštartovať, máme tu veľa vecí dobre rozbehnutých. No štát a samosprávy sú spojené nádoby. Mesto môže pracovať len v rámci hraníc, ktoré predstavujú zákony prijímané v parlamente. Ak chceme s niečím pohnúť, je ideálne mať vplyv na to, čo sa v Národnej rade deje.

Váš komunikačný poradca Henrich Varga na Facebooku o vašom rozhodnutí napísal: „Súhlasím, že sa netreba ponáhľať, ale situácia v spoločnosti nepustí. Budúci rok tu úplne vážne môžeme mať vládu Smer-Kotleba-SNS-Harabin. Tomu treba zabrániť.“ Čiže to je tá ambícia? Porazili ste v Nitre Jozefa Dvonča zo Smeru aj kandidáta ĽSNS, teraz si trúfate na Fica, Kotlebu a Harabina?

Ide aj o to. Bolo by pomerne jednoduché pozerať sa z diaľky na to, čo sa v národnej politike deje. Ale rozhodol som sa, že sa jasne prihlásim k zmene, poviem, že „toto je líder a strana, ktorá mi vyhovuje“, a chcem byť súčasťou protiváhy tomu, čo sa tu chystá.

A naozaj hrozí takáto koalícia? Nie je trend skôr taký, že sa v posledných voľbách darí demokratickým opozičným stranám?

Je, myslím si, že je skôr šťastím, že nám to takto vychádza. Aj po vražde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie