Denník N

Využite otvorenie druhého piliera (rady, ako sa rozhodnúť)

Ešte niekoľko dní je otvorený druhý dôchodkový pilier. Pokúsim sa vám dať niekoľko rád a odporúčaní.

Autor je poslanec strany Sloboda a Solidarita

1. Ak máte menej ako 40-45 rokov, vstúpte do druhého piliera bez ohľadu na výšku vášho príjmu.

Druhý pilier sa zaviedol z dôvodu zlého demografického vývoja. Dnes je v jednom ročníku štyridsiatnikov okolo 90-tisíc. Detí do 18 rokov je v jednom ročníku približne 55-tisíc.

Na Slovensku sa rodí v priemere 1,34 dieťaťa na jednu ženu. O 30 rokov na dôchodky zo Sociálnej poisťovne nebude mať kto robiť. Nejde len o dôchodky – starší ľudia sú tí, čo najviac potrebujú zdravotnú starostlivosť, žiadajú sociálne služby atď.

O dva roky sa začne zvyšovať dôchodkový vek. Zhoršuje sa valorizácia dôchodkov. Sociálna poisťovňa nemá už teraz zdroje na výplatu dôchodkov. Dôchodkový fond Sociálnej poisťovne je dotovaný z ostatných fondov a z daní všetkých pracujúcich. Ak by mal byť rozpočet vyrovnaný ako vo Švédsku, dôchodky by sa museli okamžite znížiť o 25 %.

2. Ak máte pár rokov do dôchodku a príjem do 600-700 eur brutto mesačne, vystúpte z druhého piliera.

Situácia v Sociálnej poisťovni bude ešte niekoľko rokov ako-tak udržateľná. Preto ak ste krátko pred dôchodkovým vekom, rozhodujúcu úlohu by mala mať výška vášho príjmu.

Pri podpriemernom príjme je pre vás druhý pilier nevýhodný. Pri výpočte dôchodku zo Sociálnej poisťovne hrá významnú úlohu solidarita – ľudia s podpriemerným príjmom dostanú vyšší dôchodok, ako by si z nízkych odvodov zaslúžili.

3. Vo veku 45 – 55 rokov sa rozhodujte na základe osobných preferencií.

Ak sa spoliehate na silný štát, druhý pilier pre vás nie je vhodný. Ak sa spoliehate na seba a na svoju rodinu, mali by ste byť v druhom pilieri.

Za posledných 11 rokov bol druhý pilier otvorený už po štvrtýkrát. Možno predpokladať, že pokiaľ pôjdete do dôchodku, otvorený bude ešte najmenej raz. Preto s vystúpením počkajte – pri ďalšom otvorení budete poznať, ako sa medzitým zmenili zákony a ako sa zvýšila suma na vašom dôchodkovom účte.

Ak teraz vystúpite z druhého piliera, dáte vaše doterajšie úspory na dôchodok Robertovi Ficovi. Pán premiér ich použije na financovanie ďalších sociálnych balíčkov. Vystúpením z druhého piliera tak vašimi peniazmi prispejete Robertovi Ficovi na predvolebnú kampaň.

4. Ak ste v druhom pilieri, zvoľte si indexový fond.

Ak ste v druhom pilieri, odporúčam vám najmä indexové fondy založené na princípe pasívneho investovania do akcií – najlepšie tie, ktoré sú naviazané na index MSCI World (portfólio temer 900 spoločností z celého sveta).

Historická skúsenosť za posledných 115 rokov hovorí, že priemerný ročný výnos pri tomto spôsobe investovania je 5,2 % nad úrovňou inflácie.

Viete, čo majú spoločné Holandsko, Island, Švédsko, Dánsko, Veľká Británia, Austrália, Švajčiarsko, Írsko a USA? V každej z týchto krajín úspešne a dlhodobo funguje obdoba nášho druhého piliera. V niektorých krajinách už teraz kapitalizačné dôchodkové schémy (druhý a ďalšie piliere) poskytujú viac ako 50 % príjmu terajších dôchodcov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie