Denník N

Kiskov človek pre bezpečnosť a zahraničie Valášek: Spojenci už váhajú, či to s NATO myslíme vážne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf európskeho think-tanku Carnegie Europe a bývalý veľvyslanec Slovenska pri NATO Tomáš Valášek oznámil, že vstupuje do strany Andreja Kisku Za ľudí. Ukázal sa s ním aj na predstavovaní jeho tímu v Banskej Bystrici ako hlavný človek pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Rozprávali sme sa:

  • o našom vzťahu k Rusku a k Západu,
  • o daňových problémoch Andreja Kisku a financovaní jeho strany,
  • ako sa správne po anglicky povie názov strany Za ľudí,
  • o Dankovej nebezpečnej dlhodobej stratégii.

Z mimovládneho sektora ste už raz odchádzali na ministerstvo obrany a potom do diplomacie. Prečo ste sa teraz rozhodli vstúpiť priamo do straníckej politiky? Bolo to ťažšie rozhodnutie?

Určite to bolo ťažšie. Politika nie je prirodzená pôda pre diplomatov a bezpečnostných expertov. Toto však nie sú bežné okolnosti. Časť našich politikov ťahá Slovensko mimo Európy, preč od jeho západných spojencov. Za týchto okolností by bolo chybou stáť bokom.

Slovensko je teraz súčasťou Západu vďaka EÚ aj NATO. Hrozí nám, že by sme sa mohli dostať von z tohto priestoru?

Naša krajina sa dokázala opakovane zmobilizovať, keď bolo treba, a deje sa to znovu. Vidíme to už teraz na úspechu PS/Spolu a prezidentky Zuzany Čaputovej. Zároveň cítim, že ešte stále je veľa nerozhodnutých voličov, v menších mestách, na vidieku, ktorí veria v normálne fungujúce európske Slovensko. Aj prieskumy ukazujú, že demokratická opozícia je silnejšia s našou stranou ako bez nej.

V nedávnom prieskume Globsecu vyšlo, že Slováci považujú USA za väčšiu hrozbu než Rusko. Ako by ste vysvetlili voličom v menších mestách a obciach, že to tak nie je?

Nerobím si žiadne ilúzie o prezidentovi Trumpovi. Neverí v medzinárodnú spoluprácu tak, ako si ju predstavujeme my. Ale zároveň platia dve veci. Severoatlantická aliancia je viac ako jeden americký prezident. Tí prichádzajú a odchádzajú. A platí aj to, že hoci je to nedokonalá aliancia, je to stále najlepšia alternatíva. Neutralita by bola hazardom s bezpečnosťou Slovenska.

Prečo ste si pre vstup do politiky vybrali práve Kiskovu stranu? Nelákala vás napríklad koalícia PS/Spolu?

Mal som viac ponúk a veľmi ma teší, že dnes je tu viac strán, ktoré ponúkajú víziu slušného, dobre spravovaného štátu. Človek si však môže vybrať len jednu. A tu veľmi zavážilo, že s prezidentom Kiskom sa poznáme roky, dôverujeme si. Rozhodnutie ísť do politiky je veľmi osobné, ktoré musí byť založené aj na dobrom ľudskom vzťahu. S prezidentom ho máme.

Ako dlho sa poznáte s Kiskom? 

S prezidentom sa poznáme od jeho prvých týždňov vo funkcii. Zhodou okolností, jednou z jeho prvých povinností po inaugurácii bol samit NATO a hneď po nástupe do funkcie sme začali spolupracovať na príprave slovenských pozícií na stretnutie.

Neodradili vás obvinenia z daňových podvodov, pre ktoré na Kisku útočia politici Smeru?

To, čo ma trápi, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie