Denník N

Má blond vlasy, klame, no nie je to Trump. Boris Johnson chcel byť v detstve kráľom sveta

Briti ho poznajú pod menom Boris. Foto - TASR/AP
Briti ho poznajú pod menom Boris. Foto – TASR/AP

Excentrický politik má nabehnuté na to, aby sa stal novým britským premiérom.

K odchodu Británie z Európskej únie najviac prispeli traja muži narodení v rozmedzí dvoch rokov. Nigel Farage pozdvihol bezvýznamnú stranu UKIP a so sľubom, že Británia raz odíde, tlačil na vládnych konzervatívcov.

Ich predseda a premiér David Cameron tomuto tlaku podľahol a vypísal referendum.

V kampani sa dlho čakalo, ako sa rozhodne tretí z nich – v tom čase starosta Londýna a najpopulárnejší politik v krajine Boris Johnson. Ten mal údajne pripravené dva úplne rozdielne komentáre do novín Daily Telegraph.

V jednom oduševnene bojoval za zotrvanie v EÚ. Nakoniec však uverejnil ten druhý, ktorým zdôvodňoval, prečo je pre Britániu lepšie opustiť Úniu. Stal sa najvýznamnejším hlasom kampane za odchod, ktorá napokon referendum vyhrala.

Johnson v kampani pred referendom v roku 2016 na rybom trhu Billingsgate v Londýne. Foto – TASR/AP

Novinár v Bruseli

Boris Johnson však euroskepticizmus medzi voličmi Konzervatívnej strany šíril už takmer štvrťstoročie predtým. Vtedy ešte ako novinár.

Ako elév začínal v denníku Times, ale odtiaľ ho vyhodili po tom, čo si v článku o archeologických vykopávkach v súvislosti s kráľom Edwardom II. vymyslel citát odborníka.

To však neprekážalo konzervatívnemu denníku Daily Telegraph, kde ho vzali na relatívne lukratívny post. Stal sa ich spravodajcom v Bruseli.

„Chceli sme v Bruseli niekoho agresívneho, úderného a originálneho,“ povedal v dokumente BBC z roku 2014 editor denníka.

V tom čase nebolo veľa euroskeptických novinárov v centre Európskeho spoločenstva, ako sa volal predchodca EÚ. Johnson ho opisoval ako byrokratický moloch, ktorý Britom nariaďuje absurdné veci. Mnohé z jeho článkov však boli zavádzajúce, prípadne priamo nepravdivé. Tu je pár titulkov:

„Hady sú ryby, vraví rozhodnutie ECC.“ „Brusel najal ‚čuchačov‘, nech dohliadnu na to, aby eurohnoj smrdel rovnako.“

Ďalší článok hovoril, že Brusel „odmietol talianske plány na maximálnu šírku kondómov 54 milimetrov“.  Takisto strašil, že hlavné sídlo organizácie čelí pre azbest demolácii (stojí dodnes).

Takéto články v novinách, ktoré čítajú mnohí konzervatívni voliči, nezostali bez odozvy. Johnsonova bývalá kolegyňa a autorka jeho biografie Sonia Purnellová napísala, že aj vďaka nemu sa euroskepticizmus stal atraktívnou a emocionálnou témou medzi britskou pravicou.

Svoj vplyv si uvedomoval aj sám Johnson. „Bolo to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie