Denník N

Čaputová Ficovi: Nepodľahnem tlakom, sudcov vyberiem, keď budú všetci kandidáti

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prezidentka trvá na svojom rozhodnutí, ktoré vyslovila už v minulosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová nebude vyberať sudcov Ústavného súdu skôr, než parlament zvolí zvyšných šiestich kandidátov. Povedala to po stretnutí s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a následne aj s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Na to, aby vyberala z už zvolených kandidátov, tlačí predseda Smeru Robert Fico, ktorý v parlamente odmieta voliť ďalších.

„Jediné, čo musím dodržiavať a dodržiavať budem, je ústava, na ktorú som pred troma dňami prisahala, čo znamená, že vtedy, keď budú vymenovaní všetci kandidáti na sudcov Ústavného súdu, pristúpim k menovaciemu aktu,“ povedala. „Nemôžem a nebudem podliehať akýmkoľvek politickým tlakom. Jediný mantinel, ktorého sa budem vždy držať, je ústava,“ odkázala Ficovi.

Predseda Smeru však aj dnes z parlamentu po vystúpeniach prezidentky odkázal, že vo štvrtkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov poslanci podľa neho nikoho nezvolia. „Bude voľba, ale podľa môjho názoru nebude nikto zvolený,“ povedal. Tvrdí tiež, že dohoda v koalícii znie, že nebudú voliť nikoho. Jeho koaliční partneri však tvrdia, že na tomto sa nedohodli.

Foto N – Vladimír Šimíček

Pellegrini je opatrný

Premiér Pellegrini ponúkal ešte pred Ficovým vyhlásením opatrný pokus o riešenie voľby sudcov. Hovoril, že sa chce v Národnej rade stretnúť s Ficom aj poslancami Smeru a chce im dohovoriť, bude však rešpektovať ich rozhodnutie. „Na môj vkus to trvá veľmi dlho a je to nekonečný príbeh,“ hovoril na tlačovke s prezidentkou. „Nemyslím, že to môže nejako pomôcť tejto krajine.“ Vravel však, že rešpektuje deľbu moci, a uznal, že sa musia rozhodnúť poslanci.

Zuzana Čaputová vravela, že sama Pellegrinimu povedala, že sudcov Ústavného súdu vymenuje až po zvolení všetkých kandidátov. Pellegrini tému Ústavného súdu sám na tlačovke nenačal, odpovedal až na otázky novinárov.

Vo februári sa premiér k tejto otázke postavil otvorenejšie. „Nie som spokojný s výsledkom, ako dopadla voľba. Myslím si, že sme mali k voľbe pristúpiť zodpovednejšie,“  tvrdil vtedy. „Osobne nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub našej vlastnej strany, ktorý sa podieľa na tom, že od soboty bude Ústavný súd nefunkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné povinnosti,“ povedal.

„Ja budem voliť – a budem na to nabádať – šesť ústavných sudcov,“ povedal Danko o štvrtkovej voľbe sudcov. „V zmysle uvedených tém sme takmer nenašli rozpor,“ hovoril o stretnutí s prezidentkou.

Sľúbil tiež, že sa bude snažiť presvedčiť koaličných partnerov na racionálny prístup k voľbe ústavných sudcov. Hovoril aj o menách niektorých vhodných kandidátov – o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie