Denník N

Skúmali tvárové svaly psov, aby odhalili pôvod „psích očí“

Foto – Adobe Stock
Foto – Adobe Stock

Keď psy hýbu dvomi špecifickými svalmi na tvári, ich oči sa zväčšia a viac sa podobajú na roztomilé mláďatá. Tvárovými výrazmi si od nás vypýtajú nežné zaobchádzanie a starostlivosť.

Majitelia psov tú situáciu poznajú dôverne. Prídu domov, nájdu roztrhané topánky alebo pováľané kvety, no vyhrešiť domáceho miláčika sa nedá, lebo nahodí smutné oči šteniatka.

Psy sú s ľuďmi už 33-tisíc rokov a za ten čas sa zmenilo ich správanie aj anatómia natoľko, že už nie sú „surovými“ vlkmi, ale našimi „najlepšími priateľmi“.

Podľa článku, ktorý vyšiel tento týždeň v časopise PNAS, sa psom – na rozdiel od vlkov – vyvinuli okolo očí svaly na vyjadrenie výrazov, ktoré dokonale roztopia každé ľudské srdce.

Očný kontakt

Psy sú sociálne tvory, ktoré permanentne žijú v ľudskej spoločnosti. Ak by vôbec nechápali, ako s nimi ľudia komunikujú, vo svete by sa orientovali iba veľmi ťažko. V tomto ohľade vynikajú nad našimi najbližšími príbuznými (šimpanzmi) a aj nad tými svojimi (vlkmi).

Očný kontakt má v komunikácii medzi psom a človekom výnimočné miesto. „Psy – ale nie vlky – hľadia ľuďom do očí, keď si nevedia poradiť s nejakým problémom. Keď sa ľudia pozerajú na psy, zvieratá vedia, že komunikácia je dôležitá. Keď nie sú ľudské oči viditeľné, psy majú sklon

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie