Denník N

Egypťan musí odísť zo Slovenska, polícia si „nevšimla“, že tu má maloleté deti

Mohamed a Ľubomíra s deťmi. Foto - archív Ľ. M.
Mohamed a Ľubomíra s deťmi. Foto – archív Ľ. M.

Cudzinecká polícia sa riadila stanoviskom SIS, ktorá tvrdí, že Mohamed je hrozbou pre bezpečnosť štátu. Podľa ombudsmanky je rozhodnutie v rozpore s Ústavou SR a zákonmi.

Mohamed Ahmed Mohamady Elsayed Ahmed prišiel na Slovensko pred necelými šiestimi rokmi, keď sa oženil so Slovenkou Ľubomírou. „Zoznámili nás naši spoloční známi v Egypte, zaľúbili sme sa do seba a po štyroch rokoch vzťahu na diaľku sme sa zobrali,“ hovorí Ľubomíra.

Jej muž začal takmer hneď po príchode na Slovensko pracovať v hoteli Kempinski a postupne sa im narodili dvaja synovia (4 a 1,5). Ešte pred príchodom na Slovensko Mohamed požiadal o trvalý pobyt na päť rokov, ktorý mu bez problémov udelili.

Keď si ho minulý rok chcel predĺžiť na neobmedzený čas, cudzinecká polícia mu jeho žiadosť zamietla. V rozhodnutí uviedla, že je dôvodné podozrenie, že Mohamed pri svojom pobyte ohrozí bezpečnosť štátu, verejný poriadok alebo verejné zdravie. Na prípad ako prvá upozornila televízia JOJ.

Musí sa zbaliť

Cudzinecká polícia sa odvolala na stanovisko Slovenskej informačnej služby, ktoré je však utajovanou písomnosťou so stupňom utajenia „vyhradené“. Polícia ho preto odmieta zverejniť a rovnako ho odmietla ukázať aj Mohamedovi, keď sa odvolával proti zamietnutiu žiadosti o trvalý pobyt. Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície v Bratislave zamietlo 22. 5. 2019 aj jeho odvolanie, a keďže platnosť trvalého pobytu mu už medzitým vypršala, do 4. júla musí opustiť územie Slovenska.

„Odmietli nám uviesť konkrétny dôvod zamietnutia žiadosti a neumožnili tak manželovi, aby sa k nemu mohol akokoľvek vyjadriť a brániť sa. Rovnako nijako nezohľadnili dosah tohto rozhodnutia na život a budúcnosť celej našej rodiny, vrátane dvoch maličkých detí. Výsledkom je, že keďže si nechceme nechať rozbiť rodinu, donútia troch slovenských občanov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie