Denník N

Podnikateľ Michal Matúš chce zachraňovať včely, vyvinul zariadenie na sledovanie úľa

Michal Matúš (v strede snímky) s podnikateľmi a včelármi Petrom Kočalkom a Stankou Hörčíkovou vyvinuli zariadenie a aplikáciu Srdce úľa, vďaka ktorému dokážu kontrolovať život včiel priamo v úli. Foto - Michal Hornický
Michal Matúš (v strede snímky) s podnikateľmi a včelármi Petrom Kočalkom a Stankou Hörčíkovou vyvinuli zariadenie a aplikáciu Srdce úľa, vďaka ktorému dokážu kontrolovať život včiel priamo v úli. Foto – Michal Hornický

Srdce úľa dokáže kontrolovať život včiel priamo v úli a zároveň zjednodušiť prácu včelára. Michal Matúš hovorí, že zariadenie môže pri väčšej včelej farme nahradiť dvadsať pracovníkov piatimi včelármi.

Ako dlho sa venujete včelárstvu a ako ste sa k nemu dostali?

Ak si dobre pamätám, začali sme pred troma rokmi. Teda my ako projekt Zachráň včely. Peťo má päťdesiatročnú rodinnú tradíciu vo včelárení. Určite tam bol počiatok v tom, že sme dostali darované včely. Zo začiatku to bola taká vášeň. Z jedného úľa sme mali už druhú rodinu. Dostali sme od suseda nejaké úle, následne dokúpili ďalších päť rodín a v súčasnosti máme už približne tristo včelích rodín.

Zapojili ste sa do svetovej súťaže Chivas Venture, ktorá finančne podporuje startupy po celom svete. Navrhli ste zariadenie pre včelárov, ktoré im zjednoduší prácu. 

Naše zariadenie voláme srdce úľa, ktoré chovateľom vysiela všetky potrebné informácie do mobilnej aplikácie. Šetrí im teda čas aj peniaze. Priemerný včelár s pätnástimi úľmi investuje počas sezóny len do kontroly úľov 180 hodín svojho času, s našou technológiou to znížime na 34 hodín. Pri väčšej včelej farme tak dokážeme dvadsať pracovníkov plnohodnotne nahradiť dvoma včelármi a tromi brigádnikmi.

Z čoho sa skladá srdce úľa? 

Nástroj pozostáva z dvoch častí, a to zo srdca úľa, ktoré majú včely inštalovaný v úli, a upozornení, keď sa idú vyrojiť, keď im chýba včelia kráľovná alebo keď sa v úli nachádza nevítaný hosť, napríklad „rabujúca“ osa. Okrem toho sme navrhli aj úľovú váhu, ktorá sa strčí pod úľ. Podľa váhy vieme, koľko lietaviek je v úli, koľko je medu. Poznáme aj vlhkosť a teplotu v úli. Máme teda priamy komunikačný kanál a dokážeme motivovať ľudí, ktorí by to chceli vyskúšať, ale boja sa, že to nebudú robiť správne.

Čo je cieľom tejto vašej práce?

Prvým naším cieľom je odstrániť chémiu zo včelárenia. Následne by sme chceli v ideálnom prípade do piatich rokov zdvojnásobiť počet včelárov na svete.

Používajú srdce úľa aj tradiční včelári? 

Áno, aj. Stretol som sa s rôznymi názormi. Aj so skúsenými včelármi, ktorí povedali, že nepotrebujú žiadnu aplikáciu, pretože chodia k úľom radi. Na druhej strane som sa stretol s názormi chovateľov, ktorí srdce úľa privítali. Najmä preto, aby včely nerušili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie