Denník N

Fotka psieho záprahu vo vode ukázala, ako vyzerá topenie ľadu v Grónsku

Fotka Steffena Olsena z 13. júna 2019. Foto - Danmarks Meteorologiske Institut/Steffen M. Olsen/TASR/AP
Fotka Steffena Olsena z 13. júna 2019. Foto – Danmarks Meteorologiske Institut/Steffen M. Olsen/TASR/AP

Virálna fotografia dánskeho klimatológa vznikla v čase, keď teploty a topenie ľadu v Grónsku atakujú rekordy.

Dánsky klimatológ Steffen Olsen išiel minulý týždeň na celkom rutinnú misiu. V severozápadnom Grónsku mal s miestnymi lovcami pozbierať meracie a oceánografické prístroje. Využili pritom psie záprahy, ktoré sa stále považujú za najlepší dopravný prostriedok v tejto časti Zeme.

Cestu si naplánovali pomocou satelitných snímok, no aj tak ich na mieste niečo prekvapilo. Počas netypicky teplého dňa na morskom ľadovci plávala voda z roztopeného ľadu.

Olsen urobil fotografiu, ktorá sa rýchlo stala virálnou. Vidieť na nej, ako psy stoja po členky v tyrkysovej vode a nad nimi sa týči modrá, takmer jasná obloha. Vyzeralo to, akoby psy kráčali na vode.

„Rýchle topenie a morský ľad s nízkou priepustnosťou a málo trhlinami spôsobujú roztopenú vodu na povrchu,“ vysvetľoval na Twitteri jeho kolega Rasmus Tonboe fotografiu.

„Nenachádzame sa na pevninskom ľade, psy bežia po morskom ľade, ktorý je zaplavený roztopenou vodou. Ľad bol asi 1,2 metra hrubý a pod nami je 870 metrov vody,“ dodal Olsen.

Napísal tiež, že fotka dokumentuje nezvyčajný deň, no je pre mnohých viac „symbolická ako vedecká“.

22 stupňov nad normálom

Fotografiu však vytvoril v týždni, keď na mnohých miestach Grónska dosahovala teplota vysoké hodnoty. V dedine Qaanaaq na severozápade ostrova namerali deň predtým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie