Denník N

Ledecký: Netreba ministerstvo pre Rómov, bolo by vylúčené rovnako ako Rómovia

Vladimír Ledecký Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Ledecký Foto N – Tomáš Benedikovič

Ponuku na vstup mal starosta Spišského Hrhova aj od PS/Spolu, no zdalo sa mu, že mali slabý začiatok. Zobral až ponuku od Kisku, ktorý sa s ním o integrácii Rómov radil, už keď bol v prezidentskom úrade.

Andrej Kiska na úvodnej tlačovke strany Za ľudí povedal, že Vlada ide šľak trafiť z regionálnej reformy. Predpokladám, že hovoril o vás. Skutočne je to tak, alebo ste si už na to nejako zvykli?

Politickí lídri a zároveň ľudia, ktorí sa venujú tejto problematike, sa nejako zhodli na tom, čo treba robiť. Všetci hovoria, ako treba veci robiť, že to musí byť komplexné, že musia na seba nadväzovať, zhodli sa aj na tom, že len vtedy budú fungovať. A presne toto sa nerobí.

Napríklad?

Niekto vymyslí niečo komplexne, napríklad založí obecnú firmu alebo sociálny podnik, má elán, snaží sa, aj keď je to ťažké. No a vláda dá susedovi od vedľa peniaze zadarmo, lebo je stranícky spriaznený. Minimálne to odoberá chuť.

Rozumiem tomu správne, že úspešné obecné alebo iné projekty fungujú aj napriek exekutíve a zákonom?

Náš projekt integrácie funguje, lebo naša firma funguje od začiatku bez naviazania na akékoľvek fondy. Chceli sme dať znevýhodneným ľuďom prácu a zistili sme, že dokážu pracovať, a firma je úspešná aj bez trvalých dotácií. Celý ten čas sa snažím hovoriť politikom, ktorí majú o to záujem a bolo ich dosť veľa, ako by mali postupovať. Lenže… Skôr ma štve, že prídu, vypočujú si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie