Denník N

Dezinfoweb Bádateľ šíri hoax, že NASA práškuje ľudí jedmi

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Látok, ktoré v NASA používajú na výskum atmosféry, je tak málo a sú tak vysoko, že na ľudské zdravie alebo prírodu nemajú žiaden vplyv. V oveľa väčšom množstve a bližšie pri Zemi sa používajú pri obyčajných ohňostrojoch.

„Američania chcú všetko ovládať,“ „Svine“ či „Buďte taký dobrý NASA a už prestaňte Ľudí posypovať chemikaliami“ – aj takýmto spôsobom ľudia komentovali na Facebooku článok dezinformačného webu Bádateľ o tom, ako sa NASA priznala, že ľudí práškujú nebezpečnými chemikáliami (chemtrails).

Článok vyšiel pred rokom, no dezinfoweb ho tento týždeň na sociálnej sieti znovu otočil.

Bádateľ „vypátral“, že NASA používa v ovzduší viaceré „jedy“, a na otázku, prečo to vlády, mocné korporácie či NASA robia, ponúka dezinfoweb túto odpoveď: „Asi preto, že jedovaté chemikálie vychrlené prúdovými motormi lietadiel sú nástrojom v rámci veľkého strašidelného systému, ktorý si dal za úlohu rozhodovať o počasí, veľkosti populácie, o kvalite a množstve potravín, ako aj zmierňovať dôsledky globálneho otepľovania.“

Ako je to v skutočnosti?

Pri ohňostroji sa uvoľní viac látok a sú bližšie k Zemi

NASA verejne priznáva, že pracuje s látkami, ako sú bárium, lítium alebo zlúčeniny hliníka. Náklad s nimi vynesú do výšky 80 až 400 kilometrov a ich pohyb následne skúmajú kamerami na Zemi, aby lepšie pochopili vetry v atmosfére a ióny v ionosfére.

Uvoľnených látok je minimálne množstvo a na ľudské zdravie alebo prírodu nemajú žiaden vplyv. NASA pripomína, že v oveľa väčšom množstve sa spomínané látky používajú pri ohňostrojoch, aby boli pestrofarebné a pekne žiarili.

Keďže ich dobre vidieť, využívajú ich aj v NASA na sledovanie atmosférických vetrov.

Jeden náklad tvorí asi pol kila materiálu. „Pri typickom ohňostroji zo 4. júla (Deň nezávislosti – pozn. red.) sa uvoľní násobne viac takých látok a sú oveľa bližšie k zemi,“ uvádza NASA.

Polkilový náklad sa uvoľňuje v časti atmosféry, kam z vesmíru priletí každý deň 100 až 200 ton materiálov s obsahom rôznych kovov, dodáva americká vesmírna agentúra.

Kovy stroncium, bárium, meď, titán a sodík sa používajú na tvorbu farieb v ohňostroji. Foto – NASA/H.Zell

Milióny letov s miliónmi pilotov?

K chemtrails (chemické práškovanie za účelom poškodenia ľudí a životného prostredia) sa podľa nedávneho prieskumu vedcov z SAV hlási štvrtina opýtaných Slovákov.

Takzvané chemtrails však nie sú nič iné ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Prvé pristátie na Mesiaci

Veda

Teraz najčítanejšie