Denník N

Hongkonský aktivista vyšiel z väzenia a hneď sa pustil do kritiky. Peking ho označil za agenta CIA

Hongkonský aktivista Joshua Wong. Foto - TASR/AP
Hongkonský aktivista Joshua Wong. Foto – TASR/AP

Joshua Wong začal protestovať ešte na strednej, keď sa mu nepáčilo, že nové školské osnovy majú chváliť čínsku komunistickú stranu. Odvtedy založil vlastné hnutie, viedol Dáždnikovú revolúciu aj strávil mesiace vo väzení.

Bol ešte len tínedžer, keď hovoril do mikrofónu pred davmi nahnevaných obyvateľov Hongkongu. Od jeho rovesníkov sa líšil len tým, že práve jeho smerom sa otáčali televízne kamery.

Joshua Wong bol síce príliš mladý na to, aby mohol šoférovať auto alebo si objednať drink v bare, napriek tomu bol ako 17-ročný tvárou študentských protestov organizovaných v Hongkongu v roku 2014.

Odvtedy neprestal hovoriť o demokracii a kritizovať Čínu. Za jeho občiansky aktivizmus ho napadli v kine aj zatvorili do väzenia. Vláda ho však v pondelok prepustila na slobodu, aby upokojila obyvateľov v uliciach.

„Po tomto zhromaždení a proteste sa ukázalo, že Peking urobil z celej generácie študentov disidentov. Odsedel som si svoj trest za Dáždnikové hnutie a dnes opúšťam väzenie. Je mi cťou a potešením pripojiť sa k novému hnutiu,“ povedal mladý študent po svojom prepustení a podporil tak masové demonštrácie proti návrhu hongkonskej vlády.

Ten mal umožniť vydávanie trestne stíhaných ľudí do Číny, čo podľa prodemokratických kritikov narušuje právnu nezávislosť poloautonómneho regiónu. Demonštranti tvrdia, že by v Číne mohli čeliť vágnym obvineniam z ohrozenia národnej bezpečnosti a nespravodlivým procesom.

Pripravený na boj

V uliciach Hongkongu bolo v nedeľu takmer dva milióny ľudí. Podľa organizátorov sa počet demonštrujúcich oproti predchádzajúcemu týždňu zdvojnásobil. Polícia však hovorila o 338-tisíc demonštrantoch. Tí vyšli do ulíc aj napriek tomu, že správkyňa Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že schvaľovanie zákona pozastavuje na neurčito a z väzenia prepustí aktivistu Wonga, ktorý tam strávil dva mesiace.

Wong Lamovú označil za klamárku a odkázal jej, že návrh zákona by mala zrušiť úplne a mala by rezignovať. „Mala by prijať zodpovednosť a odstúpiť,“ povedal.

Pri odchode z väzenia s niekoľkými knihami pod pazuchou sľúbil, že sa k boju proti zákonu pripojí čo najskôr.

22-ročného Joshua Wonga, ktorý je aj dyslektik, označil časopis Time aj Foreign Policy za jednu z najvplyvnejších osobností súčasnosti, ktoré je hodné nasledovať.

Lídrom študentských protestov bol už na jeseň 2014, keď demonštranti žiadali slobodné voľby správcu Hongkongu. Toho v súčasnosti volí komisia, v ktorej majú väčšinu stúpenci centrálnej čínskej vlády.

Wonga vlani odsúdili za pohŕdanie súdom kvôli tomu, že počas protestov pred piatimi rokmi podobne ako ďalší demonštranti neopustil miesto, ktoré súd nariadil vypratať. Proti verdiktu sa niekoľkokrát odvolal a dostal sa na slobodu na kauciu.

Vychovaný v kresťanskej rodine

Do prvých protestov sa zapojil ešte ako 14-ročný, keď žiadal väčšiu samosprávnu nezávislosť Hongkongu od Číny. So svojím spolužiakom založil v roku 2011 hnutie Scholarismus (v preklade Vzdelanosť) a po škole rozdával letáky proti novému vzdelávaciemu plánu, ktorý mal chváliť Čínsku komunistickú stranu.

„Nenecháme si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Svet

Teraz najčítanejšie