Denník N

Príbehy piatich najväčších obchodov v armáde za Danka: stíhačky, transportéry, radary a Pellegriniho guráž

Jediným dokonaným nákupom SNS sú zatiaľ americké stíhačky F-16. Najnovším projektom sú izraelské radary, otáznym je osud transportérov.
Jediným dokonaným nákupom SNS sú zatiaľ americké stíhačky F-16. Najnovším projektom sú izraelské radary, otáznym je osud transportérov.

Zorientujte sa v nákupoch SNS: stíhačky prešli, transportéry zapadli, o radaroch sa ešte rozhodne.

SNS dostala po voľbách 2016 takmer historickú úlohu. Na ministerstve obrany mala pripraviť najväčšie prezbrojenie armády od vzniku Slovenska. Okolnosti boli jedinečné: v parlamente panovala zhoda na tom, že novú výzbroj vojaci potrebujú, a ministerstvo financií bolo ochotné vyčleniť na to aj potrebné peniaze.

Prezbrojenie mal zabezpečiť minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý ako bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu mal predpoklady na to, že bude poznať potreby armády.

Gajdoš však v dôležitých otázkach nechal rozhodovať predsedu SNS Andreja Danka a jeho kamaráta Jána Hoľka, ktorého Danko nasadil na ministerstvo cez funkciu šéfa služobného úradu.

Aký je doterajší výsledok?

Obchody kritizujú médiá, opozícia i koaličný Most-Híd pre podozrenie, že sú nachystané pre vopred vybrané firmy. Za aktivity okolo stíhačiek sa Danko ospravedlňoval švédskej kráľovnej, o transportéroch natáčala v Bratislave fínska verejnoprávna televízia. Najnovšie prišiel na rad nákup izraelských radarov, ktorý Dankovi ľudia schválili v čase dovolenky štátneho tajomníka za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka.

V pomeroch na ministerstve obrany sa dá ľahko stratiť. Denník N preto zosumarizoval príbehy piatich najväčších vojenských obchodov, ktoré prichystala Dankova SNS.

1. Stíhačky za dve miliardy: schválené, objednané

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie