Denník N

Expert na Rusko a jeho mafiu: Je to mýtus, že Putin je geniálny stratég

„Putin chcel vždy patriť do gangu, preto si vybral KGB a potom si založil svoj vlastný. Nie je to však superšpión,“ rozpráva britský expert na Rusko Mark Galeotti.

Na Slovensko prišiel expert na Rusko Mark Galeotti predstaviť svoju knihu o voroch, ruskej supermafii. V Británii mu zase nedávno vyšla kniha Musíme sa porozprávať o Putinovi, kde rozoberá, v čom Západ nepochopil ruského prezidenta.

Rozprávali sme sa:

  • prečo ruských gangstrov považuje za Stalinove deti
  • v čom je špecifický ruský kriminálny svet a jeho reč, feňa
  • čo Putin prebral od vorov v zakone
  • o najväčších mýtoch, ktoré panujú o ruskom prezidentovi

Ako ste sa dostali k téme ruská mafia (vory v zakone)?

Keď som písal doktorandskú prácu o posledných dňoch umierajúceho Sovietskeho zväzu v rokoch 1988–1991 a vplyve afganskej vojny naň. Stretával som sa veteránmi tejto vojny. Väčšina z nich sa vrátila do normálneho života bez ťažkostí, no niektorí vôbec. Ocitli sa v úplne novom spoločenskom svete. Na Západe sme nikdy neverili, že niečo také ako ruská mafia existuje. Prakticky sme ten svet ignorovali. Tí, čo emigrovali na Západ, niečo o ňom písali, samozrejme. My sme si však mysleli, že v policajnom štáte, ako je Rusko, nemôže fungovať organizovaný zločin. Samozrejme, že fungoval. Zdalo sa mi to ako veľmi zaujímavá téma. A tak som sa dostal ku svojim prvým kontaktom z ruskej mafie. Nebolo to jednoduché, nemôžete len tak vojsť do baru a povedať, hej, sú tu nejakí gangstri? Musíte poznať nejakých ľudí, ktorí vás predstavia niekomu ďalšiemu, až sa dostanete k niekomu, koho hľadáte.

Tak ste stretli jedného Afganca…

Pri jednom rozhovore som začul, ako niekto hovorí, že niekomu pomohol. Až neskôr som pochopil, že reč bola o tom, ako napríklad podpálil nejaký kiosk konkurencii. Ten chlapík bol bezpochyby veľmi nebezpečný človek. Hovorili mu torpédo, bol nájomný zabijak. Aj jeho kolegovia s ním mali problémy. Neviem však, čo sa s ním udialo. Vyparil sa. Neprekvapilo by ma, keby bol niekde pochovaný.

Aj na základe jeho príbehu ste sa zoznámili s ruskými vormi. Čo odlišuje ruskú mafiu od, povedzme, japonskej či talianskej?

Organizovaný zločin je, dá sa povedať, temný tieň spoločnosti. A v čom je ruská spoločnosť iná? V prvom rade, že ide o jedinečnú subkultúru, ktorá je striktne oddelená od mainstreamovej spoločnosti. V japonskej Yakuze by to ešte mohli povedať, ale napríklad talianska mafia sa vidí ako súčasť talianskej spoločnosti. Druhá, dôležitá vec, je ich prepojenie na moc. Spolupracujú so skorumpovanými úradníkmi, hoci nechcú patriť medzi nich. A do tretice, ide aj o ich typický štýl. Subkultúra vorov má svoj vlastný jazyk, tetovania, celé série kódov. Taliansky mafiózo, ak nepácha trestný zločin, je len ďalším Talianom. Japonský člen Yakuzy má svoje tetovania skryté pod šatami, no ruské vory to majú naopak. U nich platí, že na prvom a poslednom mieste sú vory, nie Rusi, sú vory, nie pravoslávni kresťania.

Je to viac ako nacionalizmus?

Áno, mnohí vory ani nie sú etnickí Rusi. Môžu byť Dagestanci či Gruzínci. Je to identita, ktorá prechádza ponad národnosti. Je to svet, ku ktorému sa môžete pridať, ak prijmete jeho pravidlá hodnoty.

A na rozdiel od Japoncov nemajú za sebou veľkú históriu, sú relatívne nový fenomén. Sformovali sa najmä za Stalina.

Absolútne, dá sa povedať, že sú Stalinove deti.

Prečo?

Pred tým existoval zlodejský svet, čo bol produkt tých najhorších ruských slumov a najmizernejších dôsledkov urbanizácie Ruska. Tento svet vytvorili ľudia, ktorí mali pocit, že spoločnosť ide proti nim. Vždy však boli veľmi marginálni a outsideri, kým neprišiel Stalin so svojím terorom, masívnou kolektivizáciou, industrializáciou a neposlal milióny ľudí do systému gulagov. Chcel ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie