Denník N

Prieskumy mu neveria, no Trump má dobré šance vyhrať voľby v roku 2020

Donald Trump s manželkou Melaniou oficiálne otvoril kampaň na znovuzvolenie. Foto - TASR/AP
Donald Trump s manželkou Melaniou oficiálne otvoril kampaň na znovuzvolenie. Foto – TASR/AP

Trumpovi zatiaľ verí aj historik, ktorý predpovedal jeho zvolenie v roku 2016.

Minulý týždeň zverejnili prieskum, ako by dopadli americké prezidentské voľby v roku 2020, ak by sa konali tento mesiac. Súčasný prezident Donald Trump by prehral s každým zo šiestich vybraných demokratických kandidátov. S Joeom Bidenom, Obamovým viceprezidentom, v pomere 53 k 40, so slabšími kandidátmi o päť percentuálnych bodov.

Skutočné šance amerického prezidenta rok a štyri mesiace od volieb však sú vyššie, než naznačujú tieto prieskumy. A nie je to preto, že – ako vraví Trump – „jeho prieskumy ukazujú, že všade vyhráva“.

V prvom rade, viacerí odborníci upozorňujú, že prieskumy takto skoro pred voľbami netreba brať vážne. Ľudia ešte poriadne nepoznajú kandidátov demokratov (s výnimkou Bidena a Bernieho Sandersa), do volieb sa môžu stať veľké veci na domácej scéne aj v zahraničí a ešte sa nezačala ani kampaň.

Portál 538 porovnal podobné prieskumy rok pred voľbami s reálnym výsledkom, a hoci niektoré sa celkom trafili, šesť zo 14 sa mýlilo o viac ako desať percentuálnych bodov.

Pevné jadro zostáva

O tom, že Trump bude kandidovať znova v roku 2020, nikto nepochyboval. Už na druhý deň po svojej inaugurácii v januári 2017 vypísal potrebné dokumenty a počas dva a pol roka často organizoval mítingy v dôležitých štátoch.

Svoju kampaň však súčasný prezident oficiálne odštartoval až v utorok na Floride obrovským mítingom, na ktorom sa zúčastnilo 20-tisíc ľudí. A to trumpovci hovoria, že ďalších 80-tisíc žiadostí museli odmietnuť.

Florida, kde vyhral v roku 2016, patrí medzi kľúčové štáty a Trump tam musí zvíťaziť. Míting ukázal, že tu má silnú základňu, ktorá je nemenej vášnivá ako pred tromi rokmi. Početné škandály mu veľa z jeho jadra nezobrali.

Aj prieskumy ukazujú, že drvivá väčšina ľudí, ktorí ho volili, za ním stále stojí. „Nerozpráva ako navoňaný politik. Nezáleží na tom, či je prudký, drsný alebo niekedy dokonca nevychovaný,“ povedala jedna zo zúčastnených reportérovi BBC.

Títo ľudia veria, že Trump Amerike pomohol. Keď sa ľudí na mítingu pýtal, či chcú, aby heslo jeho kampane zostalo Make America Great Again (Urobme Ameriku znovu veľkou) alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie