Denník N

Zabudnite na čaro bývalých fabrík, umelci a galérie sa sťahujú do Petržalky

Aurélia Garová, Juraj Rattaj a Ľudmila Hrachovinová, ktorí spolu s Romanom Bicekom a Jarom Kyšom vedú galériu HotDock. Foto N - Vladimír Šimíček
Aurélia Garová, Juraj Rattaj a Ľudmila Hrachovinová, ktorí spolu s Romanom Bicekom a Jarom Kyšom vedú galériu HotDock. Foto N – Vladimír Šimíček

Cez víkend sa uskutoční Petržalka Gallery Weekend, akcia, ktorá prepája štyri nové progresívne adresy pre súčasné umenie na najväčšom slovenskom sídlisku.

Vernisáže na Pražskej patrili k legendárnym.

Takmer nikdy sa tu nezačínalo načas, ale celkom určite sa končilo hlboko po záverečnej. Najprv umenie, potom zábava alebo aj naopak. Galéria, záhrada a bar. O polnoci Filip Vančo vyťahoval z rúry pečenú sekanú, nalieval víno z Rakúska a diskoguľa vrhala trblietavé odlesky.

Toto bol Photoport, galéria súčasného umenia, kde sa v piatok večer stretávala scéna umelcov, dizajnérov a architektov a vždy „bolo o čom“. Nájom však išiel hore a Vančo sa rozhodol z čoraz lukratívnejšej adresy neďaleko bratislavskej hlavnej stanice odísť.

Dnes sú to už dva roky, čo Photoport otvoril priestory v Petržalke. Nie je tam záhrada a diskoguľa sa tiež niekam vytratila, ale stalo sa čosi nečakané. Postupne totiž na terasách petržalských panelákov pribudli aj galérie HotDock – project space, Temporary Parapet a tiež LOM, kde sídli hudobný label, laboratórium pre výrobu hudobných nástrojov a tiež priestor na rôzne workshopy a koncerty.

Bolo by asi predčasné hovoriť, že je to nejaký trend či dokonca fenomén, oveľa viac to zrejme bude momentálna zhoda okolností, ale rozhodne je to čosi, čo stojí za pozornosť a čo tu dosiaľ nebolo.

Pozitívnych efektov to so sebou môže priniesť viacero a prvý je už tu: ak by sa niekto nazdával, že genius loci sa dá zohnať iba vo vzdialenosti „na pešo“ do centra alebo v bývalých fabrikách a cvernovkách, mýli sa.

Áno, asi naozaj neuveríte, kým to neuvidíte. Cez víkend na to bude ideálna príležitosť počas Petržalka Gallery Weekend.

Galéria Photoport sídli v Petržalke dva roky, nachádza sa za Zrkadlovým hájom. Keď prídu kurátori z Viedne alebo z Berlína, sú vraj nadšení. Stropy galérie majú viac ako päť metrov a odhaľujú nosný systém mohutného paneláku. Foto – Photoport

Galerista Filip Vančo (Photoport), iniciátor spoločného galerijného víkendu, počas ktorého budú komentované prehliadky, prednášky a otvorené ateliéry umelcov, ktoré môžete navštíviť. Akcia vzniká aj vďaka ich spolupráci s Cenou Oskára Čepana, spoločne vydali noviny, ktoré nájdete na viacerých miestach v Petržalke. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vitajte vo Photoporte

„Nikdy v živote som si nemyslel, že raz v dobrom poviem vetu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie