Denník N

Zmenili meno, aby sa dostali do EÚ. Únia teraz Severné Macedónsko naťahuje

Macedónsko vo februári oficiálne zmenilo svoj názov na Severné Macedónsko. Hlavnou motiváciou bol vstup do EÚ a NATO. Foto - TASR/AP
Macedónsko vo februári oficiálne zmenilo svoj názov na Severné Macedónsko. Hlavnou motiváciou bol vstup do EÚ a NATO. Foto – TASR/AP

Zmeniť názov letiska, vymeniť tabuľky na úradoch, vytlačiť nový hlavičkový papier aj vizitky, pomeniť smerové tabule. A to najdôležitejšie, zapamätať si, že svoju krajinu už budete nazývať inak.

Asi tak vyzerali posledné štyri mesiace v Severnom Macedónsku pre úradníkov a politikov. Bežných ľudí sa zväčša týkalo iba to posledné.

Väčšina z nich to však berie ako malú cenu za šancu dostať sa do Európskej únie a NATO. Hlavne o to išlo v krajine, kde podľa prieskumu z minulého augusta – mesiac predtým, ako sa konalo referendum o zmene názvu – 83 percent ľudí podporuje vstup do EÚ.

Po tomto týždni sa na prvý pohľad môže zdať, že snaha sa minula účinku. Pri hlbšom pohľade to však je inak. „V našej situácii je síce ťažké hovoriť o akýchkoľvek garanciách, no signály sú pozitívne,“ hovorí pre Denník N riaditeľka severomacedónskeho Inštitútu pre európsku politiku Simonida Kacarská.

Ešte musia počkať

Stojíme pred budovou severomacedónskeho ministerstva zahraničných vecí. Tabuľku s novým názvom krajiny nevidno, no práve tu sedia desiatky ľudí, ktorí asi najviac veria, že Severné Macedónsko čoskoro začne rokovať o vstupe do EÚ.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí štátov EÚ, ktoré bolo deň predtým (utorok 18. 6.), ich trochu sklamalo, no prehru si nepripúšťajú.

Ministri sa na ňom dohodli, že sa zatiaľ nedohodnú. Inými slovami, rozhodovanie o tom, či by EÚ mala otvoriť prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom, sa posunulo na jeseň.

Európska komisia to ministrom odporučila už vlani. Zopakovala to aj tento rok. „Severné Macedónsko a Albánsko svoju časť práce odviedli. Teraz je na štátoch EÚ, aby urobili tú svoju,“ povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Ak by k tomu nedošlo, ovplyvnilo by to podľa nej motiváciu a spoluprácu v celom regióne aj dôveryhodnosť celého procesu rozširovania.

Nemecký Spolkový snem však pred letnou prestávkou nedokázal rozhodnúť, či vláde odporúča, aby bola za to, a tak ani technicky nebolo možné, aby sa to v utorok dohodlo.

„Odkladanie rozhodnutia o tom, či sa otvoria prístupové rokovania so Severným Macedónskom, je znakom toho, že členské štáty EÚ sa nevedia na téme rozširovania zhodnúť. Toto je problém, ktorý Úniu trápi už dlhšie a zvyčajne sa akceptoval, pretože krajiny v regióne Balkánu nepostupovali tak, ako by mali. Prípad Severného Macedónska, ktoré vyriešilo svoj najväčší problém a urobilo aj reformy, však spochybnil status quo pri rozširovaní,“ hovorí Kacarská.

Členské štáty však podľa nej neprišli s ničím, čo by mohlo prístupový proces zlepšiť, hoci s tým, ako prebiehal v minulosti, niektoré nie sú spokojné.

To však nie je jediný problém. Pre Severné Macedónsko začína byť príťažou ich sused z Albánska, s ktorým je pri potenciálnom rozširovaní v jednom balíku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Predsedníctvo v OBSE

Severné Macedónsko

Svet

Teraz najčítanejšie