Denník N

Trpezlivosť – jediné slovo oslabilo dolár a posilnilo Wall Street

Hoci dolárové kľúčové úroky ostali tento týždeň bez zmeny, finančné trhy očakávajú ich prvé zníženie už v júli. Do konca roka by mohli podľa úrokových derivátov dolárové úrokové sadzby klesnúť dokonca až trikrát.

Autor je ekonóm

Fed úrok neznížil, dolár sa aj tak oslabil

Kľúčové dolárové sadzby (2,25 – 2,50 %) ostali po oznámení rozhodnutia júnového rokovania Fedu bez zmeny.

Kurz dolára sa voči hlavným svetovým menám však napriek tomu oslabil a indexy akciových trhov nielen na Wall Street sa posilnili.

Dow Jones Industrial Average

To je pritom reakcia typická pri stimulácii, teda pri znížení úrokov. Vysvetlenie je len jedno: Fed teraz úroky neznížil, ale trhy veria, že to skôr či neskôr urobí.

Ako zmizla „trpezlivosť“ a začalo sa „podrobné sledovanie“

Na optimistickú reakciu finančných trhov stačilo vypustenie slova „trpezlivo“ zo sprievodného vyhlásenia.

„Výbor bude trpezlivý pri rozhodovaní o budúcich úpravách úrokov“ – vzhľadom na globálny vývoj v reálnej ekonomike aj na finančných trhoch, hovoril Fed ešte začiatkom mája.

V júnovom vyhlásení už na rovnakom mieste stojí ostražitejšia formulácia o tom, že „výbor bude podrobne sledovať“ prichádzajúce makrosprávy a bude „konať primerane“, aby zmenou úrokových sadzieb prispel k plneniu svojich úloh, medzi ktoré patrí podpora trhu práce a udržanie stabilnej inflácie.

Nižšie dolárové úroky už v lete

Prieskum budúcich očakávaní samotných najvyšších menotvorcov pritom ukázal, že ôsmi z členov výboru sa prikláňajú do konca roka k jednému zníženiu dolárových úrokov. Trhy s úrokovými derivátmi pritom prvé zníženie dolárových úrokov už v júli považujú za takmer hotovú vec.

Spomedzi makroštatistík americkí centrálni bankári nezabudli spomenúť „zmäkčenie“ vývoja podnikových investícií, ako aj nárast neistoty sprevádzajúcej budúce ekonomické vyhliadky.

Ako sa názory obrátili:

  • Ešte v decembri Fed pribrzďoval solídnu americkú expanziu zvýšením dolárových úrokov, ktoré sa už vtedy považovalo za kontroverzné. Kým v máji ostali dolárové sadzby bez zmeny jednohlasne, v júni už jeden z deviatich členov výboru hlasoval za ich zníženie. V hodnotení ďalších vyhliadok americkej ekonomiky teda u Fedu dochádza k zlomovej zmene.
  • Finančné trhy už do svojich očakávaní započítali 100-percentnú pravdepodobnosť zníženia dolárových úrokov v júli, 80-percentnú v septembri a viac než 40-percentnú pravdepodobnosť aj tretieho zníženia v decembri. Ak by sa tieto očakávania splnili, hralo by to dôležitú úlohu aj pri ďalšom rozhodovaní ECB, najmä pokiaľ by nižšie dolárové úroky prispeli k ďalšiemu posilňovaniu kurzu eura voči doláru.

Prečo je to dôležité pre Európu a Slovensko:

  • Slabší kurz dolára znamená zrkadlové posilnenie kurzu eura. Silnejšie euro nedávno spomenuli niektorí európski menotvorci ako faktor, ktorý hovorí v prospech ďalšieho uvoľnenia menovej politiky našej ECB. Silnejší výmenný kurz sťažuje exportnú konkurencieschopnosť a prispieva k spomaleniu vývozu — dôležitej časti európskeho hospodárskeho rastu.
  • Ak by Fed naozaj začal s kampaňou znižovania dolárových úrokov (na čo ho opakovane vyzýva aj prezident Trump), podobne ako na prelome rokov 2007/2008 by to znamenalo, že jeho ekonómovia vidia reálne riziko nežiaduceho spomalenia americkej ekonomiky. To prostredníctvom zahraničného obchodu znamená aj riziko pre hospodársky rast v eurozóne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie