Denník N

Sulík oslavuje so SaS 10 rokov: Dzurinda bol arogantný, tak som založil stranu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sloboda a solidarita zažila najprv veľký úspech a účasť vo vláde, ale aj pády na hranicu zvoliteľnosti a odchody významných členov. Teraz ju čaká ďalšia ťažšia výzva.

Založenie politickej strany ohlásil Richard Sulík blogom, čo bol pred desiatimi rokmi veľmi obľúbený komunikačný kanál politikov. Sulík v písaní úderných politických textov vynikal, mali provokatívne titulky a vysokú čítanosť. „V roku 2010 sa chceme dostať do parlamentu a v roku 2014 do vlády. Je to ambiciózny cieľ, ale tak to s cieľmi býva,“ napísal v novembri 2008. V januári 2009 už predstavil svoj tím, o mesiac stranu zaregistroval a koncom marca mala prvý kongres.

Novú stranu s netuctovým názvom Sloboda a solidarita (SaS) zakladal netuctový človek – pravicový ekonóm Sulík. SaS sa tento víkend rozhodla osláviť desať rokov existencie strany. Mimo parlamentu zostala po založení len krátko, tri štvrtiny času strávila v opozícii a nakrátko pristála aj vo vláde, ktorá však dlho nevydržala.

Nový politik medzi starými politikmi

O tom, že by Richard Sulík mohol založiť stranu, sa už vedelo niekoľko mesiacov. Zvažoval aj vstup do SDKÚ. Prečo do nej nevstúpil? „Pretože sa Dzurinda správal ako kýbel húseníc

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie