Denník N

Procházkovi to na štvrtý pokus vyšlo, v koalícii je napätie, Danko nevylúčil predčasné voľby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Namiesto šiestich kandidátov zvolil parlament len jedného ďalšieho kandidáta na ústavného sudcu – bývalého predsedu Siete Radoslava Procházku, ktorého odmietli na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu pre pochybnosti o jeho morálnej integrite.

Po parlamentných voľbách 2016 sa veľmi rýchlo dohodol s Robertom Ficom, Andrejom Dankom a Bélom Bugárom na zostavení koalície. Radoslav Procházka, ktorý do volieb išiel s premiérskymi ambíciami, skončil ako najslabší koaličný partner, rozpadla sa mu strana a on napokon odišiel z politiky.

Teraz sa vracia, je z neho kandidát na sudcu Ústavného súdu.

V čase, keď má koalícia strán Fica, Danka a Bugára problémy a hovorí sa aj o predčasných voľbách, prešiel ako jediný hlasovaním parlamentu ich bývalý koaličný partner.

Danko nevylúčil predčasné voľby

Predseda Smeru v posledných dňoch vyhlasoval, že by poslanci nemali voliť ďalších kandidátov, kým prezidentka Zuzana Čaputová nevyberie nových ústavných sudcov z tých doteraz zvolených.

Vo štvrtok počas dňa aj koaliční partneri odmietli návrh Smeru na odloženie voľby a to, aby o Ústavnom súde rokovali prezidentka s predsedom parlamentu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie