Denník N

Aktivisti rátajú mŕtvych ruských vojakov na Ukrajine. Sú pri čísle 251

Ruskí vojaci sa najskôr objavili na Kryme, po jeho anexii aj na Donbase. FOTO - TASR
Ruskí vojaci sa najskôr objavili na Kryme, po jeho anexii aj na Donbase. FOTO – TASR

Moskva popiera, že by mala na východe Ukrajiny svojich vojakov, podľa ľudskoprávnych aktivistov tam však už preukázateľne zahynuli stovky ruských vojakov. Domov sa vracajú v tajných konvojoch v zinkových rakvách – známych ako Kargo-200.

Ľudskoprávni aktivisti už niekoľko mesiacov zbierajú informácie o padlých “ruských dobrovoľníkoch”, zisťujú ich mená aj okolnosti, ako zomreli.

Svoje zistenia zverejňujú na viacerých stránkach. Najznámejšia z nich je Cargo-200/Gruz-200 (Груз-200). Ide o kódové označenie špeciálneho vojenského nákladu – mŕtvych tiel vojakov, ktorý sa zaužíval ešte počas sovietskej vojny v Afganistane v 80. rokoch.

Vyše 250 mien mŕtvych vojakov

Vo svojej šiestej verzii zoznamu ich aktivisti zatiaľ narátali 251. Posledným menom na zozname je 44-ročný Vadim Jakovlev z Moskvy.

K iniciatíve sa pridala aj ruská ľudskoprávna organizácia Otvorené Rusko (Открытая Россия, založená bývalým šéfom Jukosu a oligarchom, ktorý strávil desať rokov vo väzení – Michalom Chodorkovským). Tá sa snaží v každom prípade overiť identitu údajných mŕtvych vojakov, ako aj miesto a čas ich smrti. Najviac mŕtvych podľa nej pochádza z Moskvy, Dagestanu a Rostova.

Typický záznam zo zoznamu, ktorý zverejnilo Otvorené Rusko, vyzerá takto:

“246. Aleksej Anatoljevič Jurin; 17. 10. 1993 – 26. 5. 2014, z Balakova, Saratovská oblasť, bývalý člen 45. pluku špeciálneho nasadenia vzdušno-desantných vojsk Ruska. Bol členom ozbrojených síl separatistov. Bojoval na Donbase ako dobrovoľník, zahynul pri bojoch o letisko v Donecku 26. mája.”

Niekedy sa podarilo zistiť viac novinárom:

“223. Anton Michailovič Tumanov; 5. 10. 1993 – 13. 8. 2014, mesto Kosmodemjansk, 14. brigáda.

Smrť nastala oficiálne počas dočasnej dislokácie jeho vojenského oddielu. Čo sa za tým termínom skrýva, prezradila Antonova mama ruským novinám Novaja Gazeta Elena Tumanovová. Podľa jej slov sa Anton dal na vojenský kontrakt, pretože si nevedel nájsť inú robotu. Pýtali sa ho, či neskončí na Ukrajine. “Mama, naše vojská tam posielať nebudú. Už som sa rozhodol, pôjdem. Potrebujem peniaze. Nejdem na vojnu – ale na robotu. Druhej roboty niet.” Akokoľvek – začiatkom augusta oznámil rodine, že ho posielajú na do Doneckej oblasti na niekoľko mesiacov. Zomrel 13. augusta: kolóna, v ktorej išiel, sa dostala pod paľbu z gradov v rajóne Snežné v Doneckej oblasti. O účasti tejto 18. brigády na Ukrajine hovorili svedkovia už v júni minulého roku.”

Svoju verziu zoznamu ruských vojakov, čo zahynuli na Ukrajine, vedie aj ruský nezávislý kanál bojujúci o prežitie TV Dožď či Matky vojakov Sankt-Peterburga, ktoré hovoria, že na Ukrajine mohlo zomrieť ešte viac, najmenej 500 ruských vojakov.

Oficiálne podľa OSN za necelý rok vojny na Donbase zomrelo 4700 ľudí.

Kargo-200, vozidlá slúžiace zjavne na prevoz mŕtvych vojakov cez ukrajinské hranice do Ruska, podľa BBC videli aj pozorovatelia OBSE, o čom otvorene hovorili v novembri minulého roka.

Ako funguje nábor: Pomáhajú veteráni

Editor Atlantic Council James Rupert na svojom blogu napísal (zverejnil ho aj Newsweek), ako prebieha nábor dobrovoľníkov, ktorí bojujú na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny. Vychádza z rozhovoru s bývalým členom ruského Specnazu Vladimirom Jefimovom, ktorý je jedným z tých, čo vedú nábor žoldnierov pre vojnu na Ukrajine. Zároveň je šéfom organizácie veteránov špeciálnych jednotiek vo Sverdlovskej oblasti. V rozhovore pre lokálny server povedal, že pomohol vyslať od 150 do 250 bojovníkov na Ukrajinu.

Hovorí o nich ako o dobrovoľníkoch, ktorí sú na ruské pomery dobre platení – 1000 – 2000 dolárov na mesiac pre obyčajných a skúsenejších vojakov a 4-tisíc dolárov pre dôstojníkov. Ruskí vojaci sú podľa neho posielaní na Ukrajinu ako eskorty takzvaných humanitárnych konvojov.

Šéf moskovskej pobočky Červeného kríža Igor Trunov pre ukrajinský magazín Novoje Vremja povedal, že “Putinove konvoje” zjavne porušujú medzinárodné právo a vozia na Ukrajinu zbrane.

Podľa Ruperta z rozhovoru s Jefimovom vyplývajú tri základné veci

  • Kremeľ ticho podporuje nasadenie vojakov na Ukrajinu
  • ruskí veteráni vytvorili náborovú sieť pre zháňanie dobrovoľníkov
  • ich obete nikto oficiálne neráta.

Vláda v Kyjeve odhaduje, že “ruských dobrovoľníkov” je na Ukrajine asi desaťtisíc. Dôveryhodnosť tohto čísla, ako ani skutočný počet mŕtvych ruských vojakov, ktorí bojovali proti ukrajinskej vláde, sa nedá overiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie