Denník N

Komik Joe Trendy: Danko zaberie vždy, ale už ma nebaví zosmiešňovať jeho vetnú skladbu

Teo First alias Joe Trendy. Foto N - Vladimír Šimíček
Teo First alias Joe Trendy. Foto N – Vladimír Šimíček

Veľa vecí dnes berieme extrémne citlivo a aj komici si už dávajú sami pozor. Nedávno som reálne premýšľal nad tým, či môžem v sete použiť slovo černoch, či už nie je za hranicou. A z toho nemám dobrý pocit, vraví komik Joe Trendy.

Teo First (31) známy ako Joe Trendy je stand-up komik, ktorý vystupuje v programe Silné reči. Na YouTube má vlastnú reláciu Joe Trendy Show, ktorú pripravuje s magazínom Refresher, pravidelne vystupuje aj v youtubovom formáte Debilné vtipy. Vyštudoval právo, päť rokov sa mu aj venoval, neskôr pracoval v PR a reklame. Žije v Bratislave.

V rozhovore hovorí:

  • o tom, ako má vyzerať dobrý vtip a čo na ľudí zaberá,
  • aké chyby robia stand-up komici,
  • čo je v stand-upe „Open Mic“, kto sú „heckleri“ a ako sa „roastuje“,
  • kde sú hranice humoru a či si robiť žarty z hendikepovaných,
  • aj prečo by dnes už ťažko niekto nakrútil skeče z Českej sody.

Keďže sa ideme rozprávať o humore, a vy ste považovaný za vychádzajúcu hviezdu v tejto oblasti, možno by sme to mohli dokázať a začať vtipom. Dajte nejaký dobrý.

Mám rád vtipy z kategórie „dad’s jokes“, teda také debilné fóry, ktoré si hovoríme aj v našom formáte Debilné vtipy. Sú to také slovné hračky, napríklad že kde na Slovensku sa najviac obťažujú ženy. V „MeToo pod Ďumbierom“.

Na rozbeh nie zlé. Začnime banálne: prečo Joe Trendy?

Vždy som si rád vymýšľal prezývky. Ešte keď som písal pre hiphopový magazín Artattack, hovoril som si Hubert Klözig alebo Ctižiadoslav Tetrov. Ani neviem, ako to vzniklo. Tak prišiel aj Joe Trendy. Je to taká drobná hra – tým menom naznačujem, že som trendy, ale keď ma ľudia uvidia, pochopia, že vôbec nie som. Vymyslel som si charakter človeka, ktorý si myslí, že je najlepší na svete, ale v konečnom dôsledku to s ním dopadne tak, ako dopadne.

Ale inak, vaše civilné meno, Teodor First, to tiež neznie celkom reálne. Teo First – Teo Prvý. Pôvod slovenský?

Áno, áno, aj keď určite tam niekde budú nejaké zahraničné korene, no nikdy som to neštudoval. Čo sa týka môjho krstného mena, tak Teodor je také rodinné meno.

Ku komike ste sa však zrejme dostali postupne. Študovali ste právo, čo neznie veľmi komicky. To chceli rodičia, aby mali doma syna v obleku?

Mamina je advokátka, tak to išlo prirodzene. Šiel som na školu, odpromoval, potom bol rok a pol koncipient a vymáhal pohľadávky a tri a pol roka som pracoval ako hlavný štátny radca.

A čo vravia rodičia dnes, keď vás miesto v právnickej firme vidia na YouTube v Debilných vtipoch, ako hovoríte fór o tom, v ktorej krajine sa masturbuje najviac na svete? Mimochodom, odpoveď – teda vaša – je, že v Hondurase.

Mama sa ma najprv pýtala, čo to vlastne robím, na začiatku tomu nerozumela. Ale postupne videla, že to asi má nejaký význam a darí sa mi. Videla, že som šťastnejší, ako keď som robil právo. Začala ma podporovať, dokonca bola aj na mojom vystúpení.

Pohoršená nebola?

Nie, aj keď hovorím aj vtipy o rodičoch. Mám taký fór, kde hovorím, že mám problém, lebo moji susedia majú extrémne hlasný sex. Nevedel som, ako to vyriešiť, a tak som začal rovnako nahlas masturbovať. A hneď stíchli. A potom dodám, že to síce nebol najlepší nápad, kupovať si byt hneď vedľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie