Denník N

Z dna na Ústavný súd? Prezidentka to bude mať s Procházkom ťažké

Foto – TASR
Foto – TASR

O jeho kvalitách ústavného právnika pochybuje málokto. Napriek tomu pri odpovedi, či patrí Radoslav Procházka na Ústavný súd, mnohí váhajú. Rozhodne prezidentka Zuzana Čaputová.

Otázky by mali smerovať na charakter, nielen na ústavu a paragrafy, hovorilo sa už pred prvým vypočutím kandidátov na ústavných sudcov. V tejto súvislosti sa spomínal aj Radoslav Procházka.

Je to vynikajúci ústavný právnik, ktorý bez problémov predloží zoznam publikácií prevyšujúci viac než tridsať strán. To je v spojení s jeho osobou však dobre známe – pred takmer desiatimi rokmi sa rozhodol vstúpiť do politiky, a spôsob, akým sa vo verejnom živote prejavoval,  sa mu môže stať osudným. Aj teraz, keď vo štvrtok prešiel hlasovaním v Národnej rade a musí si počkať, či si ho vyberie nová prezidentka.

Pri prvom vypočutí pred poslancami ešte v januári mal  „šťastie v nešťastí“, keď ho zatienilo vystúpenie expremiéra Roberta Fica. Pozornosť bola venovaná predsedovi Smeru a hľadaniu jeho advokátskej praxe, nie expredsedovi Siete. Spomínal sa len okrajovo, hoci jeho prezentácie patrili k tým najlepším, čo na vypočutiach zaznelo.

Trikrát a nič

Procházka prišiel pred poslancov ústavnoprávneho výboru trikrát. Vždy uvoľnený. Pri sebe mal aj svoje najaktuálnejšie publikácie. Niekto to mohol čítať ako skrytú reklamu, niekto ako gesto človeka, ktorý dáva najavo, že vie, o čom rozpráva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radoslav Procházka

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie