Denník N

Barcelona nie je Bratislava, tam si históriu vážia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľké mesto potrebuje silnú víziu a plánovanie, aby sa v ňom dobre žilo.

Ako „šéfku trhov” v Starej tržnici ma pozvali na medzinárodnú konferenciu o trhoch do Barcelony. To, že má mesto 43 trhovísk s centrálnou organizáciou, súvisí aj s urbánnou štruktúrou, ktorá bola založená vizionárskym urbánnym plánom z 19. storočia.

„Nová časť“ mimo mestskej bašty je veľký „grid“, ktorý tvoria štvorcové bloky, s občianskym vybavením na prízemí a s veľkým centrálnym trhoviskom v každej štvrti. Už vtedy pochopil inžiniér Ildefons Cerdá, že veľké mesto potrebuje silnú víziu a plánovanie, aby sa v ňom dobre žilo. Barcelona v tom pokračuje. Nielen ako „smart“ mesto s multifunkčnými „superblokmi“, ale aj s kompletnou rekonštrukciou starej infraštruktúry trhovísk.

So skupinou z konferencie sme sa vybrali na prehliadku rekonštruovaných trhovísk. Highlightom dňa bola prehliadka Mercat de San Antoni. Jedno z najväčších trhovísk, funkčné od roku 1882 a prekryté prenádhernou strechou v tvare kríža. Jedno veľké námestie, ktoré je vytvorené namiesto jedného štvorcového bloku. V katalánčine totiž znamená slovo „trh“ presne to isté ako slovo „námestie“ a tržnica sa dá chápať ako námestie so strechou. Stojíme v strede kríža a sme ticho. Celá budova, ktorá je asi sedemkrát väčšia ako bratislavská Stará tržnica, je vyzdvihnutá zo zeme o 180 cm a opiera sa o kovové stĺpy. Práve sme videli stavbu štyroch nových podzemných podlaží, kde mali pôvodne vzniknúť supermarket a parkovisko, ale našli tam rímske pozostatky mestských múrov a posvätného miesta.

Pred nami stojí hlavný architekt, stavbyvedúca, šéf Institut Municipal de Mercats de Barcelona, šéf kancelárie primátora, ukazujú nám plány rekonštrukcie a vysvetľujú, ako prebieha rekonštrukcia za 60 miliónov eur. Majú hviezdičky v očiach, nadšene rozprávajú o momente, keď objavili rímske pozostatky, a ako vedeli zmeniť plán rekonštrukcie tak, aby zachovali nájdené poklady a pridali malé podzemné múzeum.

„Toto je Taj Mahal medzi trhoviskami,“ vzdychne si Fred Kent z Project for Public Spaces. „O koľko sa vám pre ten nález predražil rozpočet a predĺžila stavba?“ pýtam sa. Keď sa mi pozerá do očí hlavný architekt, ihneď sa za túto otázku začínam hanbiť. „To je nesprávna otázka, pani, lebo to vôbec nie je dôležité! Dôležité je, že sme našli hlboké korene našej kultúry, narazili sme na dôležitý kultúrny uzol v našom meste a máme unikátnu príležitosť to zachovať a ukázať ďalším generáciám. To je neuveriteľné bohatstvo, nezaplatiteľné.“ A šéf kancelárie primátora, zodpovedný za financie, sa srdečne usmieva a veselo prikyvuje hlavou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie