Denník N

Hrdina Španielska, zradca Liverpoolu. Torres ukončil kariéru ako hráč Sagan Tosu

Fernando Torres v drese Atletica Madrid. Foto - tasr/ap
Fernando Torres v drese Atletica Madrid. Foto – tasr/ap

„Po úžasných osemnástich rokoch prišiel čas na to, aby som ukončil svoju futbalovú kariéru,“ napísal Španiel Fernando Torres (35), naposledy hráč japonského Sagan Tosu, na svojom oficiálnom účte na Twitteri.

S futbalom teda končí ďalší skvelý útočník, ktorý pred pár rokmi patril medzi svetovú špičku – v tej dobe napríklad s Didierom Drogbom či Zlatanom Ibrahimovićom.

https://twitter.com/Torres/status/1141934249362124801

Spomedzi všetkých španielskych hráčov dal v anglickej Premier League najviac gólov (85), a to počas približne sedemročného pôsobenia na Britských ostrovoch, kde nastupoval najskôr za Liverpool, a potom za Chelsea.

Rešpektovaný zakončovateľ so známou prezývkou „El Niño“ (Dieťa) sa stal aj jediným hráčom v histórii, ktorý skóroval v dvoch finále majstrovstiev Európy. Najskôr zabezpečil Španielom zlato v roku 2008 jediným gólom zápasu proti Nemecku; a o štyri roky neskôr pridal tretí gól pri porážke Talianska (4:0).

Torres bol v strieľaní gólov vynikajúci už od detstva. „V Španielsku začínate vždy s futsalom a nemáte vyhranený žiadny post – je tam veľa pohybu, hráči medzi sebou rotujú. Futsal som hral až do deviatich alebo desiatich a až potom som začal nastupovať za normálny tím s jedenástimi hráčmi. Vo futsale som dával veľa gólov, ale to aj jeden môj kamarát, z ktorého nakoniec spravili pravého obrancu,“ vysvetľoval v rozhovore pre magazín FourFourTwo.

Láska k Atléticu

Podľa Josého Camacha, rodinného známeho, ktorý Torresovi kedysi kúpil jeho prvé kopačky, dával Torres v jednom futsalovom zápase bežne aj štrnásť či pätnásť gólov.

Torresa si všimli skauti Atlética Madrid, klubu, ktorému už ako malý chlapec fandil. Tam sa vypracoval na veľkú hviezdu a v skorom veku nosil kapitánsku pásku. Hovorilo sa, že by mohol v klube zostať až do konca kariéry, ale v roku 2007 ako 23-ročný prestúpil do Liverpoolu.

„Mal som ponuky aj z iných anglických klubov, napríklad z Manchestru United, ale nikdy som nesúhlasil, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie