Denník N

Hongkong nám pripomína krehkosť Číny

Foto - AP
Foto – AP

Celkom ľahko sa môže ukázať, že obchodná vojna s Amerikou bude patriť k tým menším problémom, ktorým bude čeliť prezident Si Ťin-pching.

Autor je americký novinár a politológ. Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Podľa organizátorov sa minulú nedeľu v Hongkongu zhromaždili asi dva milióny ľudí. Protestovali proti zákonu o extradícii, ktorý nazvali čínskou „tyraniou“. Ak mali organizátori pravdu, znamenalo by to, že proti čínskemu neoprávnenému zasahovaniu v tomto meste vyšiel do ulíc každý štvrtý Hongkončan. Hoci je ťažké predpovedať, akým smerom sa tento príbeh ďalej vydá, upriamuje našu pozornosť na niečo, na čo máme tendenciu zabúdať – na krehkosť čínskeho politického systému.

Čínska výnimka

Vzostup Číny je niečo ako zázrak. Celkom jasne ide o najúspešnejší príklad hospodárskeho rozvoja v ľudských dejinách. Tamojší hrubý domáci produkt už štyridsať rokov rastie tempom asi 10 percent ročne, čoho výsledkom je, že sa z chudoby dostalo viac ako 850 miliónov ľudí. To predstavuje veľkú časť zníženia chudoby na celej planéte. Čína tým však zároveň ukázala, že je najväčšou výnimkou z takmer železného zákona politiky.

Desaťročia politologického výskumu ukazujú, že medzi hospodárskym rastom a demokraciou existuje veľmi silná súvislosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Komentáre

Teraz najčítanejšie