Denník N

Ježiš hovorí: No stress, kamarát. Predýchaj

Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto - TASR/AP
Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto – TASR/AP

Často túžime po spravodlivej odvete ako John Wick. Ale všetci potrebujeme odpúšťať ako Kristus.

Podcasty nájdete na: Apple Google Spotify Podbean Amazon Alexa RSS

Na vysokej škole som sa dožila prvej veľkej neprávosti. Jedna pedagogička, alkoholička, žena z vysokých kruhov, nás šikanovala. Zmocnil sa ma veľký hnev aj sklamanie. Povedala som si, že jej to nikdy nezabudnem a raz jej to vrátim. Nevrátila som jej to. Vtedy pred dvadsiatimi rokmi existovala stránka, tuším cintorin.sk, kde mohol každý, koho niekto nahneval, ísť a zanadávať si, povedať, o „nepriateľovi“, akú neprávosť mu vykonal. Mala som spísanú celú antiódu. Ani to som nezverejnila. Ešte som sa priamo v osobnom živote s neprávosťou stretla párkrát. Pocit zloby ma zožieral a ja som sa hnaná láskou k sebe samej a k vlastnej pohode snažila naučiť skutočne odpúšťať.

Odpúšťanie je veľká vec. Ako dvíhanie ťažkej činky nad hlavu. Najprv sa ti ju nechce dvihnúť, potom to už skoro máš a potom ti zase padne bezúspešne k nohám. Ale keď sa zdvih podarí, chce sa ti zarevať od radosti. A keby si nereval, počul by si aj potlesk publika.

Kým v Starom zákone Boh na ľudí zosiela tresty v podobe kobyliek, lávy či hladomoru, Nový zákon s príchodom Ježiša Krista učí milovať oveľa viac aj niekoho, kto čosi pokašľal, a hlavne učí odpúšťať. Učí vnímať človeka s jeho slabinami, chybami, ale hlavne sa snaží eliminovať zlo v spoločnosti vyplývajúce z irelevantných emócií. Hnev ex post už aj tak nič nevyrieši.

Ježiš je v tom majstrom: ešte aj v momente svojho najväčšieho utrpenia, keď visí umučený na kríži, keď sa mu ľudia posmievajú, keď plní hystérie kričia „Ukrižuj ho!“, keď uprednostnia prepustenie zločinca pred jeho prepustením, povie: „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo činia.“ Až sa nám ľuďom rozum zastaví – bezduchý a bezzubý dav nám popraví dobráka a my predsa nechceme odpustenie, ale spravodlivú pomstu à la John Wick.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie