Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O demonštráciách v Hongkongu, ktoré sú aj za našu slobodu, a preto si ich treba všímať

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prečo sa nás týkajú demonštrácie v Hongkongu? Lebo ich téma je univerzálna, píše šéfka komentárovej rubriky denníka Guardian Natalie Nougayrėdová.

Obraz zaplnených ulíc Hongkongu, kde sa zišli milióny ľudí (ide o najpočetnejšie demonštrácie v dejinách, zúčastnila sa ich takmer tretina obyvateľstva) nám pripomína biblický výjav súboja Dávida s Goliášom, lebo malý Hongkong sa vzbúril proti obrovskej Číne.

Zatiaľ to vyzerá tak, že obyvateľom Hongkongu sa podarilo zabrániť tomu, proti čomu protestovali, teda zákonu, ktorý by Číne umožnil stíhať a vydať do čínskeho väzenia obyvateľov alebo návštevníkov Hongkongu podľa rozhodnutia Pekingu.

Ale tu nejde len o spor medzi čínskou diktatúrou a slobodnými Číňanmi v Hongkongu, píše autorka, hoci zhodou okolností sa demonštrácie odohrávajú na výročie krvavého potlačenia študentských protestov v Pekingu na Námestí nebeského pokoja v roku 1989: „Hongkong ponúka nám všetkým základnú ľudskú túžbu, ktorá sa môže týkať každého kdekoľvek na svete.“

Keď minulý týždeň prepustili z väzenia Joshuu Wonga, lídra tzv. „dáždnikových protestov“ v roku 2014, jeho prvé slova boli o „základných právach a slobode“. Nehovoril o suverenite ani etnicite, ako ani o náboženstve či kultúrnej identite.

Obyvatelia Hongkongu a samotný Wong nám tak pripomínajú, že napriek všemožným konšpiračným teóriám, falošným správam, morálnemu relativizmu a politike identít existuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie