Denník N

Viac než 250-tisíc ľudí žiadalo na Letnej Babišovo odstúpenie, ďalší protest bude v novembri (+ fotogaléria)

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Demonštrácia proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi, ktorá sa konala v nedeľu na pražskej Letenskej pláni, prilákala vyše 258-tisíc ľudí. Deník N to uviedol na základe výpočtu mobilného operátora T-Mobile. Išlo tak zrejme o najväčšiu demonštráciu v Prahe od roku 1989.

Nedeľňajšou demonštráciou na Letenskej pláni vyvrcholila v Česku séria demonštrácií za nezávislosť justície a lepšiu vládu. Organizátori zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu však v priebehu zhromaždenia oznámili, že ďalšiu demonštráciu na tomto mieste plánujú 16. novembra, zatiaľ čo nasledujúci deň sa má demonštrovať v „stovkách obcí“ po celom Česku. Predpokladajú totiž, že sa dovtedy Babišove problémy prehĺbia.

Spolok nevylučuje ani skoršie protesty, pokiaľ by došlo k „mimoriadnym udalostiam“ alebo „porušeniu pravidiel demokratickej hry“.

V Česku sa už niekoľko týždňov konajú demonštrácie za nezávislosť justície a za odchod premiéra Babiša, ako aj ním dosadenej ministerky spravodlivosti Marie Benešovej, ktorá vystriedala koncom apríla dovtedajšieho ministra Jana Kněžínka. Ten oznámil svoj úmysel odstúpiť deň po tom, čo prokuratúra informovala o návrhu na podanie žaloby v kauze rekreačnej farmy Čapí hnízdo, v ktorej ide o údajné zneužitie európskych dotácií. Medzi obvinenými je aj Babiš, ten však celý prípad označuje za politickú kauzu.

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie