Denník N

Zakladateľ Regal Burgera vás vylieči z nápadu otvoriť si reštauráciu či bistro

Roman Kóňa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Kóňa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na gastre sa nedajú zarobiť milióny, spýtajte sa Jamieho Olivera, vraví zakladateľ Regal Burgera Roman Kóňa, ktorý v Bratislave otvára nové mäso-údeniny s názvom Mäso od Romana.

Roman Kóňa (36) až do roku 2013 pracoval v IT firme, kde predával ERP systémy. Popri tom založil na Facebooku skupinu Bratislavský regál, kde si ľudia vymieňali skúsenosti s dobrým jedlom.

V roku 2013 rozbiehal Regal Burger, ktorý sa rozrástol na sieť s takmer dvadsiatkou pobočiek. Podiel vo firme predal a teraz chce otvoriť nové mäso-údeniny v Bratislave. V rozhovore hovorí:

  • prečo si ľudia myslia, že podnikať v gastro biznise je ľahké,
  • koľko stojí otvorenie podniku a na čo treba myslieť,
  • aké gastro koncepty sú v trende a ktoré nie,
  • koľko z ceny jedla v reštaurácii tvoria suroviny
  • aj ako si urobiť naozaj dobrý steak.

Začnem úryvkom z vášho nedávneho statusu na Facebooku: „Už štvrtý človek tento mesiac dostal spásonosnú myšlienku spraviť si vlastnú reštauráciu. Kamaráti, vykašlite sa na to a kúpte si radšej chalupu alebo veterána, ak nemáte do čoho dávať peniaze. Gastro je peklo, ktoré neodpúšťa.“ To neznie ako reklama na odbor, v ktorom podnikáte…

Treba povedať, že ja ani z tohto odboru nie som, neštudoval som za kuchára, ani nič podobné. Do roku 2012 som bol bežný kritik reštaurácií ako dve tretiny Slovákov. Ale v súčasnosti pracujem ako poradca pre rôzne gastronomické prevádzky, oslovujú ma aj kamaráti a známi, ktorí by si chceli otvoriť reštauráciu, kaviareň, skrátka podnikať v gastre. Stretávam sa s nimi, počúvam ich plány. Ako chcú mať kaviareň s galériou, ako chcú robiť cestoviny, lebo tie idú všade, alebo ako si chcú otvoriť pizzeriu, lebo v Bratislave nikto pizzu nerobí…

… a pripadá vám to naivné?

Ja za tým vidím čísla, ktoré oni nie. Profesionálna stavebná prerábka priestoru päťdesiattisíc. Kuchyňa od sto do stopäťdesiattisíc. Vzduchotechnika, ak teda nechcete, aby vaši zákazníci po odchode z vašej reštaurácie smrdeli, tak ďalších tridsaťtisíc, možno viac. Ak toto všetko človek nemá prerátané na kalkulačke – a keď človek nie je z fachu, tak to naozaj často prerátané nemá – tak má možno šancu jedna ku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Pekné veci

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie