Denník N

Školáci si mobil kontrolujú každé tri minúty, na Instagrame sú aj dvanásťroční

Ilustračné foto. Foto N - Annamária Jelínková
Ilustračné foto. Foto N – Annamária Jelínková

Vytvorili sme svet, kde očakávame, že všetci budú stále online, hovorí psychologička.

Ak je dieťa zavreté v izbe a hrá sa na internete, nie je v bezpečí. Často sa stretáva s obsahom, ktorý by nemalo vidieť, kontaktujú ho neznámi ľudia, môže sa stať obeťou šikanovania alebo môže samo niekoho šikanovať. Niektorí školáci už v 15 rokoch prejavujú známky závislosti od internetu.

Výskumníci sa pýtali 11-, 13- a 15-ročných žiakov, ako vnímajú internet a ako vyzerá ich online svet. Na Slovensku skúmali správanie 8902 školákov. Ide o súčasť medzinárodnej štúdie Health Behaviour in School Aged Children, ktorú robia každé štyri roky.

Z prieskumu vyplynulo, že 40 percent školákov na Slovensku používa mobilný telefón, aby sa cítili lepšie, keď sa cítia nanič. Telefón si kontrolujú každé tri minúty.

Na internete sa môžu cítiť lepšie alebo sa tam môžu prezentovať inak ako v offline svete, hovorí jedna z autoriek prieskumu Laura Urbanová.

Svet, kde ste online stále

S detskou psychologičkou Máriou Šimčákovou Tóthovou sme sa rozprávali o výsledkoch štúdie a o tom, ako by mali rodičia postupovať, aby deti ochránili pred závislosťou alebo rizikami internetu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie