Denník N

Expert na justíciu: Nemožno sa čudovať, že Česi vychádzajú do ulíc

David Kosař. Foto – Masarykova univerzita
David Kosař. Foto – Masarykova univerzita

Stíhaný premiér Andrej Babiš dostáva českú justíciu pod obrovský tlak. Výmena ministra spravodlivosti je podozrivá, vraví vedec skúmajúci nezávislosť sudcov.

Pri proteste na pražskej Letenskej pláni sa v nedeľu zišlo štvrť milióna ľudí. Česi v posledných týždňoch vychádzali do ulíc demonštrovať okrem iného aj za nezávislosť justície. A ak niekto mechanizmom nezávislosti sudcov a súdov rozumie v európskych súvislostiach, je to bezpochyby David Kosař.

Vedec, ktorý sa pohybuje na pomedzí práva a politológie, získal pred tromi rokmi prestížny grant Európskej rady pre výskum (ERC), ktorým sa môže pochváliť ročne len pár českých vedcov, Kosař je medzi nimi jediným právnikom.

Ľudia vychádzajú demonštrovať do ulíc za nezávislosť českej justície. Je v ohrození?

V každej krajine, v ktorej reálne hrozí trestné stíhanie úradujúceho predsedu vlády, sa justícia dostáva pod obrovský tlak. Ak navyše v takom okamihu dôjde k výmene ministra spravodlivosti, je to a priori podozrivá situácia. Keď k tomu prirátame situáciu v stredoeurópskom regióne a nedávne skúsenosti z Orbánovho Maďarska a Kaczyńského Poľska, nemožno sa ľuďom diviť, že vychádzajú do ulíc.

Prekvapilo vás, že ľudia majú o nezávislosť justície takú starosť?

Áno, a príjemne. To, že toľko ľudí má o nezávislosť justície starosť a stojí im za to ísť kvôli tomu do ulíc, je znakom zdravej demokratickej spoločnosti. Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že je to jediná cesta, ako reálne zamedziť útokom na justíciu. Od Poľska až po Pakistan.

Čo teda nezávislosť justície ohrozuje?

V kuloároch sa hovorí o zásadných personálnych zmenách v štátnom zastupiteľstve, či už sa to týka generálneho prokurátora Pavla Zemana alebo pražskej vrchnej štátnej zástupkyne Lenky Bradáčovej. Minister spravodlivosti ich síce nemôže odvolať len tak – generálneho prokurátora odvoláva vláda na návrh ministra spravodlivosti a ostatných vedúcich štátnych zástupcov odvoláva sám minister spravodlivosti, ale len vtedy, ak závažným spôsobom porušia svoje povinnosti vyplývajúce z výkonu ich funkcie –, ale vláda aj minister spravodlivosti tu majú príliš veľkú právomoc.

Tak v čom je problém?

Do konca roka 2021 by malo dôjsť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie