Denník N

SaS podozrieva Kondróta zo Smeru, že chce novelou pomôcť Babišovmu Duslu

Najväčším odberateľom zemného plynu je priemysel a chemička Duslo Šaľa. Foto – TASR
Najväčším odberateľom zemného plynu je priemysel a chemička Duslo Šaľa. Foto – TASR

Šéf Dusla tvrdí, že poslanci problematike nerozumejú alebo nechcú rozumieť.

Poslanec za Smer Maroš Kondrót sa stáva stále známejším pre podozrivé novely zákonov. Tento mesiac pripravil a nakoniec stiahol návrh na oslabenie protischránkového zákona a v opozícii už majú nové podozrenie.

V SaS predpokladajú, že z jeho návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach by mohlo mať prospech aj Duslo Šaľa z portfólia Agrofertu českého premiéra Andreja Babiša.

Tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek vyrátal, že Duslo by mohlo získať sedem miliónov eur ročne na zľavách z ceny elektriny pre energeticky náročné podniky, ak by Kondrótova novela prešla parlamentom.

Toľko by mohla podľa SaS ušetriť ročne Babišova firma na špeciálnych poplatkoch, na ktoré sa skladajú všetky domácnosti a firmy cez faktúry za elektrinu.

O čo ide

„Kým bežná domácnosť platí v každej jednej megawatthodine elektriny 26 eur na podporu pálenia uhlia a obnoviteľných zdrojov, tak v Dusle Šaľa by pán Babiš platil iba 1,3 eura,“ odhaduje Galek.

Šéf SaS Richard Sulík si myslí, že na takýto výpadok by sa poskladali ostatní. Pripomenul, že Kondrót už raz významne Babišovi pomohol v súvislosti so 60-miliónovým investičným stimulom,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie