Denník N

Súd vyhovel Lexovi a pýta sa v Luxemburgu, či sme mohli zrušiť amnestie. Prokurátor sa môže odvolať

Ivan Lexa, šéf SIS, ktorý stál podľa obžaloby za únosom, v roku 1996 a potom v roku 2003 po návrate z Južnej Afriky, kam utiekol. Foto - TASR
Ivan Lexa, šéf SIS, ktorý stál podľa obžaloby za únosom, v roku 1996 a potom v roku 2003 po návrate z Južnej Afriky, kam utiekol. Foto – TASR

Okresný súd bez bližších podrobností prerušil trestné stíhanie Ivana Lexu v prípade únosu prezidentovho syna do Rakúska.

Sú to už dva roky, čo parlament po tlaku verejnej mienky zrušil amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré sa vzťahovali aj na zavlečenie prezidentovho syna Michala Kováča do Rakúska v roku 1995. Slovenské súdy dodnes nie sú schopné sa touto vecou poriadne zaoberať.

Okresný súd Bratislava III, kde má prípad na starosti sudca Karol Posluch, informoval, že trojčlenný senát v piatok na neverejnom zasadnutí prijal rozhodnutie, ktoré rozsudok vo veci znovu oddiali. Súd vyhovel obhajcovi Ivana Lexu Marekovi Parovi. Ten požiadal, aby bolo vo veci prerušené stíhanie a prípad najprv preskúmal európsky Súdny dvor.

Súd ani Para nezverejnili, čo konkrétne má európsky Súdny dvor skúmať, ale právnici predpokladajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie