Denník N

Čaputovej dobré meno otestuje kandidát Procházka

Radoslav Procházka. Foto - TASR
Radoslav Procházka. Foto – TASR

Parlament má možnosť zvoliť takých kandidátov, aby Procházka nebol vôbec téma. Lenže zrejme nezvolí.

Mala by Zuzana Čaputová vymenovať Radoslava Procházku za ústavného sudcu? Ak to urobí, môže prvýkrát sklamať významnú časť svojich voličov. V očiach niektorých z nich to bude vyzerať podobne zle, ako keď Andrej Kiska zrazu začal útočiť na liberálov, ktorí až doteraz predstavovali gro jeho prívržencov.

Lenže byť prezidentom je omnoho komplikovanejšie než vystupovať na koncerte v Prahe pred davom obdivovateľov. Stojí Procházka Čaputovej za to, aby si ich pohnevala?

Za ideálnych okolností nie. Jeho zlyhanie v pozícii politika je ešte príliš čerstvé, a keby poslanci zo zostávajúcich kandidátov vybrali tých najlepších, Čaputová bude mať na šesť zostávajúcich miest sudcov aj bez expredsedu Siete dostatok kvalitných kandidátov, o ktorých na rozdiel od Procházku nevieme, že ľudsky zásadne zlyhali (zlyhaním sa v tomto prípade nemyslí vstup do Ficovej vlády, ale jeho okolnosti).

Medzi už zvolenými kandidátmi a tými, o ktorých parlament ešte len bude v utorok hlasovať, je aspoň šesť takých, ktorí majú na túto funkciu odborne, a zároveň o žiadnom z nich nevieme nič zlé. Napríklad právnici a právničky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie