Denník N

Rybanič je definitívne vinný, dostal miernejší trest a nemusí sa ospravedlniť Kaliňákovi

Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak Filip Rybanič zistil v banke niečo nekalé, mal to najprv oznámiť banke alebo prokuratúre, až potom novinárom, povedal súd. Zároveň kritizoval políciu za to, ako Rybaniča nezákonne zadržala.

Asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanič je definitívne vinný – protizákonne sa oboznámil s bankovým tajomstvom Roberta Kaliňáka a informácie o pohyboch na jeho účte vyzradil novinárke Trendu Xénii Makarovej. Vyhlásil to senát Krajského súdu v Bratislave, ktorému predsedal sudca Peter Šamko. Členmi senátu boli ešte Karol Kováč, Tibor Kubík a Vladimír Buchwald.

Rybanič dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok. Počas tohto jedného roka musí zároveň napísať vlastnú analýzu a pohľad na dodržiavanie bankového tajomstva a odovzdať to probačnému úradníkovi. Súd mu zároveň na tri roky zakázal pracovať na mieste, kde by sa mohol oboznamovať s bankovým tajomstvom.

Oproti Okresnému súdu Bratislava V dostal Rybanič miernejší trest. Na okrese tiež dostal podmienečný trest tri roky, podmienečný odklad bol však pôvodne až na 5 rokov – to znamená, že až na päť rokov by bol v skúšobnej lehote pod dohľadom. Zároveň na okresnom súde Rybanič pôvodne dostal aj zákaz činnosti na 5 rokov a k tomu sa ešte mal verejne ospravedlniť Robertovi Kaliňákovi.

Právoplatný rozsudok mu ospravedlnenie Kaliňákovi neprikazuje.

„Súd prvého stupňa uložil najprísnejší podmienečný trest, je neprimeraný a prísny, trestná sadzba musí byť zachovaná tri roky, ale skúšobná lehota 5 rokov neobstojí, preto sme stanovili najnižšiu možnú, to je jeden rok,“ vysvetlil predseda senátu Šamko. Rybanič podľa neho vedie riadny život a nie je žiadny recidivista.

Sudcom sa nezdalo vhodné ani ospravedlnenie Kaliňákovi, pretože poškodená bola podľa súdu hlavne banka a jej povesť. Základnou úlohou banky, na ktorej stojí celý bankový sektor, je podľa súdu dodržiavanie bankového tajomstva a toto bolo porušené.

Po zverejnení informácií z účtu Roberta Kaliňáka sa verejnosť dozvedela, že vtedajší minister vnútra obchodoval s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom, ktorého polícia riadne nevyšetrovala. Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel vo firme B. A. Haus s luxusnými nehnuteľnosťami v Bratislave za veľmi výhodnú cenu.

Nie je podľa súdu whistleblower

Rybaničov obhajca Marek Para sa snažil rozsudok oddialiť tým, že požiadal súd, aby sa obrátil na Súdny dvor EÚ s prejudiciálnou otázkou, či je Rybanič whistleblower

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filip Rybanič

Slovensko

Teraz najčítanejšie