Denník N

Mladý pár na invalidných vozíkoch definitívne prišiel o byt aj o 50-tisíc eur

Natália a Martin. Foto - archív Natálie Turčinovej
Natália a Martin. Foto – archív Natálie Turčinovej

Po medializácii prípadu sa im vyhrážali, že na nich vytiahnu špinu.

Natália Turčinová a Martin Rybarčák tvoria pár. Obaja sú vážne telesne postihnutí svalovou dystrofiou a odkázaní na invalidný vozík. Bez stropného zdvíhacieho zariadenia sa nedostanú na WC ani do postele.

Odmietli však rezignovať a robili všetko preto, aby žili normálne. Našli si prácu aj spoločné bývanie. Na konci príbehu sú z nich nešťastní ľudia, ktorí chodia na terapiu, trpia úzkosťami a berú lieky proti depresiám.

Nespôsobili si to sami. Na začiatku bol sen o bezbariérovom byte. Na jar 2016 taký našli v novom komplexe, ktorý sa práve dokončoval. Šéfka realitnej kancelárie RE/MAX Gold Henrieta Lukovicsová im sprostredkovala zmluvu o budúcej zmluve s investorom.

Problém je, že sa nepozrela do listu vlastníctva. Keby tak urobila, zistila by, že byt je napísaný na niekoho iného. Investor totiž nemal dosť peňazí, a tak si ich požičiaval od kadekoho. Ako zálohu na veriteľa prepísal aj byt mladého páru. Ten sa to dozvedel až od banky, ktorá práve z tohto dôvodu odmietla prefinancovať zvyšok kúpnej ceny. Vtedy však už bola záloha na byt vo výške 80-tisíc eur na účte investora.

Realitná maklérka teda urobila aj ďalšiu chybu – hoci štandardná záloha pri developerských projektoch je od 15 do 25 percent z celkovej ceny, ktoré majú ísť na účet realitky, do notárskej úschovy, prípadne na vinkulovaný účet v banke, aby boli v bezpečí až do konca procesu, v tomto prípade bola záloha viac ako 50-percentná (celková cena bytu bola 147-tisíc eur) a peniaze šli rovno na účet developera. A ten s nimi zmizol. Podobne poškodených boli desiatky ďalších záujemcov o byty.

Lukovicsová teda nielenže nepreverila, kto je skutočným vlastníkom bytu, mladý pár neupozornila ani na neštandardnosť celej transakcie. Maklérka to pred rokom pre Denník N vysvetľovala tým, že taká bola požiadavka investora, ktorý bol len za takýchto okolností ochotný byt prerobiť na bezbariérový.

Natália Turčinová s partnerom nakoniec prišli „len“ o 50-tisíc eur. Noví potenciálni investori, ktorí mali v pláne projekt dokončiť, totiž na ich účet zaslali spolu 30-tisíc eur. Len tak, bez zmluvy, bez vysvetlenia. Nakoniec od projektu odstúpili. 

Poškodený pár podal trestné oznámenie. Polícia ho zamietla. Po medializácii sa prípad znovu otvoril, jeho preverenie sľúbila generálna prokuratúra. Výsledok? Obrovská suma je definitívne stratená, potrestaný nik nebude.

Rozhovor s poškodenými Natáliou Turčinovou a Martinom Rybarčákom: Hrozili nám vyťahovaním špiny

Čo sa udialo po medializácii vášho prípadu minulý rok?

Bezprostredne po nej nám začali chodiť výhražné správy od čerstvo vytvorených profilov rôznych ľudí pod vymyslenými menami. Ak vraj medializáciu neukončíme, začnú sa špárať v našej minulosti a zverejňovať špinu o nás. Hoci sme slušní a čestní ľudia, človek sa vyľaká a začne uvažovať, či predsa neexistuje niečo, čo by mohli vytiahnuť.

Ak chcete tomuto páru pomôcť, návod nájdete v prosbe Karola Sudora.

Generálna prokuratúra sľúbila, že sa na váš prípad pozrie. Prvé trestné oznámenie totiž bolo zamietnuté.

Aj tak urobila, opäť náš prípad otvorila. Najskôr nás vypočuli u nás doma, keďže miesto, kde mal prebehnúť výsluch, nebolo bezbariérové. Tento výsluch mal byť len doplnením k pôvodnému trestnému oznámeniu ešte okresnou prokurátorkou, ďalej sa celý spis aj s doplnením posielal na krajské riaditeľstvo.

Tam som už vypovedala osobne. Do budovy Policajného zboru som vstúpila zadným vchodom, pretože k hlavnému vstupu viedli schody. Zvonili sme, otvorili nám zamestnanci, ktorí nás katakombami previedli do kancelárie vyšetrovateľa.

Vypovedala som pred kamerou, keďže podľa zákona patrím medzi zraniteľné osoby, ktorým by prípadný opätovný výsluch mohol spôsobiť zdravotné ťažkosti. V každom prípade som mala pocit, že sme dodali odvahu aj iným poškodeným v tom istom projekte. Viacerí sa totiž pridali a bolo podané hromadné trestné oznámenie. V uznesení bolo uvedené, že poškodených bolo dvadsaťpäť a celková škoda 1,8 milióna.

Nakoniec prišlo uznesenie o prerušení stíhania, lebo sa nepodarilo nič preukázať, nenašiel sa dostatok dôkazov. Podali sme voči tomu sťažnosť. Čo bude ďalej, nevieme.

Podali ste aj žalobu?

Áno, promptne nám vydali aj právoplatný platobný rozkaz. Našťastie nám vzhľadom na finančnú situáciu odpustili súdny poplatok, ktorý mal byť vo výške 4800 eur. Podľa sudcu ho musí zaplatiť žalovaný.

Po priznaní pohľadávky v celom rozsahu súdnym rozhodnutím sme pristúpili k exekúcii. Exekútorka nám začiatkom júna 2019 poslala správu o priebehu exekúcie. Investor má tri bankové účty, zo žiadneho z nich však nevymohla žiadnu peňažnú sumu.

Spoločnosť má aj nehnuteľný majetok v Bratislave v Trnávke, tam však viaznu minimálne tri iné exekúcie, ktoré časovo predchádzajú našu. Z toho možno predpokladať, že výťažok z predaja bude použitý na uspokojenie iných veriteľov.

Firma má sídlo v Dunajskej Strede. Podľa výsluchu majiteľa nehnuteľnosti však pravdepodobne išlo len o takzvané schránkové sídlo, kde spoločnosť nemala žiaden majetok. Vlastní aj tri autá – Audi, Volkswagen a BMW–, nik však netuší, kde sú a akú majú hodnotu.

Váš príbeh o kúpe bytu sa teda skončil čistou stratou 50-tisíc eur. Je to definitívne?

Neviem, čo by sa ešte muselo stať, aby sme niekedy tie peniaze videli. Beží síce už spomenutá exekúcia, exekútorka však nemá na čo siahnuť. Poškodených je veľké množstvo, majetku málo a my sme neviem koľkí v poradí.

Dali ste zálohu za byt vo výške 80-tisíc eur. Kde ste ich vzali?

Požičala nám partnerova mama. Mala byt v Petržalke, pre nás na vozíku však nebol vhodný, prakticky ho nebolo možné upraviť tak, aby sme v ňom mohli fungovať. Mama ho teda predala a peniaze nám dala. Zvyšnú cenu za bezbariérový byt v novostavbe sme si plánovali dofinancovať hypotékou.

Poznamenala strata peňazí vaše vzťahy s mamou?

Veľmi. Mama, celkom logicky, nebola šťastná, keď sa dozvedela, že sme o tie peniaze prišli. Celkovo nám tento problém priniesol veľa napätia aj hádok i do vzťahu. Prežili sme šialené obdobie stresu, prišli aj tlaky z maminej strany, aby sme robili maximum pre vrátenie peňazí… Keďže sa nevracali, mala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie