Denník N

Hovorili o dohode na piatich, zvolili len Pfundtner. Koalícia pri voľbe ústavných sudcov nefunguje

Edita Pfundtner. Foto - TASR
Edita Pfundtner. Foto – TASR

Ani štvrtá voľba, teda ôsmy pokus, poslancom nestačila, aby konečne zvolili dostatočný počet kandidátov na ústavných sudcov. Voľbu si zopakujú v septembri a predseda SNS Andrej Danko sa vyhrážal, že bude verejná.

„Existuje zhoda, že budeme voliť piatich kandidátov,“ opakovali celý deň koaliční poslanci. Či dohodu koalícia dodrží, si istí neboli. A výsledok? Poslanci zvolili len jednu kandidátku. Je ňou štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Most-Híd Edita Pfundtner.

Na hlasovaní sa zúčastnili 147 poslanci, kandidáti teda potrebovali na zvolenie 74 hlasov. Presne toľko Pfundtner získala. Ak je pravda, čo tvrdí Boris Kollár, tak Pfundtner prešla vďaka hlasom poslancov Sme rodina. Priznal, že ju volilo sedem poslancov jeho strany.

O dohode na piatich kandidátoch hovoril ešte po hlasovaní aj Dušan Tittel zo SNS. Povedal, že on hlasoval za piatich, medzi ktorými bola Pfundtner aj ďalší dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Ide o sudcov Najvyššieho súdu Libora Duľu a Petra Melichera, ktorí mali 72 hlasov.

Neplatných bolo šesť hlasovacích lístkov. Takže ak by sa aj poslanci nepomýlili, viac ako troch kandidátov by v utorok nezvolili.

Poslanci Smeru Ľubomír Petrák ani Dušan Jarjabek nerozumeli, prečo sa nepodarilo zvoliť dostatok kandidátov. Petrák pripustil, že pri Ústavnom súde dohody v koalícii neplatia. „My sa už navzájom kontrolujeme, ale šesť lístkov bolo zase neplatných,“ povedal po voľbe Jarjabek.

Ďalšia voľba môže byť najskôr v septembri

Znamená to, že je stále málo kandidátov na to, aby prezidentka Zuzana Čaputová mohla začať s výberom ústavných sudcov. Ústavný súd tak ostáva len so siedmimi namiesto trinástich sudcov.

Situácia v Košiciach sa nezlepší minimálne do septembra, keď majú poslanci naplánovanú ďalšiu schôdzu, a vtedy najskôr môžu voliť aj dvoch chýbajúcich kandidátov. Predseda parlamentu Andrej Danko a líder SNS avizoval, že bude presadzovať, aby táto voľba bola už verejná.

K tomuto názoru sa po voľbe pridal aj šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Naznačil, že ak nevychádzajú dohody, tak by sa poslanci mali vrátiť k verejnej voľbe. „Určite budeme o tom v koalícii hovoriť,“ dodal.

Smer je však proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie