Denník N

Teflónový populizmus

Líder PiS Jaroslaw Kaczyński. Ilustračné foto - TASR/AP
Líder PiS Jaroslaw Kaczyński. Ilustračné foto – TASR/AP

Škandály poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť jej zatiaľ vôbec neškodia. Naopak, tým, že PiS rozdáva peniaze širokým vrstvám obyvateľstva, si vytvára verných obrancov.

Autor je poľský politológ

Vlády populistov sa nevyhnutne viažu s korupciou, nepotizmom a nekompetenciou. Tak prečo sa zdá, že sú populisti voči akémukoľvek škandálu imúnni? Odhalenia, ktoré by len pred niekoľkými rokmi voličov šokovali, dnes na populistických lídroch a ministroch sotva zanechajú škvrnu. A zdá sa, že niekedy skutočne platí, že to, čo ich nezabije, ich rovno posilní.

Tých príkladov je toľko, že je ťažké ich vymenovať. Keď nemecký časopis Spiegel informoval o tom, že krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko spreneverila fondy, podporovatelia strany nemohli zostať chladnejšími. Keď ten istý magazín zverejnil video niekdajšieho rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho vyjednávajúceho s údajnou neterou ruského oligarchu o pomoci pre stranu výmenou za budúce štátne zákazky, jeho krajne pravicová Slobodná strana Rakúska stratila v prieskumoch i v európskych voľbách len pár percent a aj to pravdepodobne len dočasne. Podobne je to aj so stranami českého premiéra Andreja Babiša a maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorí naďalej dominujú politickým scénam svojich krajín, a to aj napriek opakovaným korupčným škandálom.

Škandál za škandálom

Ale populistom, ktorý je najviac odolný voči dôsledkom škandálov, je de facto poľský vládca Jarosław Kaczyński. Nezávislé poľské médiá prinášajú nové aféry týkajúce sa Kaczyńského a jeho strany Právo a spravodlivosť prakticky každý týždeň – a prakticky všetky z nich sú preukázané.

Kaczyńského napríklad nedávno nahrali pri tom, ako zariaďuje vyplatenie úplatku pre partnera jedného rakúskeho biznismena zainteresovaného do stavby mrakodrapového projektu výrečne nazvaného K-Towers. Krátko pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu Poľskom otriasol dokumentárny film o pedofilných katolíckych kňazoch a o masívnom tutlaní ich činnosti, ktorého sa dopustila katolícka hierarchia s úzkymi väzbami na PiS. No vláda PiS aj tak odmietla vytvoriť dočasnú komisiu, ktorá by mala tieto veci vyšetrovať.

V máji zas jeden poľský novinár zistil, že premiér Mateusz Morawiecki kúpil od cirkvi pozemky, ktorých hodnota sa v dôsledku plánovaného cestného projektu zvýšila stonásobne. Premiér sa vyhol zverejneniu podrobností tým, že daný majetok previedol na manželku. Citujúc bývalého Morawieckého kolegu, novinári zistili aj to, že mu ešte pred koncom volebného obdobia má prísť na účet niekoľko miliónov zlotých od banky Santander, kde pracoval pred tým, než sa stal premiérom.

Balíčky a propaganda

Každý z týchto škandálov by v akejkoľvek predchádzajúcej poľskej vláde ukončil politický život zúčastnených osôb. Ale odkedy sa v roku 2015 k moci dostal PiS, v dôsledku škandálu nerezignoval ani jeden člen vlády. Naopak, zdá sa, akoby škandály voličskú základňu ešte viac upevnili. Hoci prieskumy ukazujú, že zriadenie komisie na vyšetrovanie pedofílie v cirkvi podporuje 84 percent Poliakov, významná časť voličov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie