Denník N

Američania nevedeli, že ho vidíme. Ako juhoslovanský dôstojník v marci 1999 zostrelil „neviditeľné lietadlo“ F-117

Bývalý podplukovník juhoslovanskej protivzdušnej obrany Zoltán Dani. Foto N - Andrej Bán
Bývalý podplukovník juhoslovanskej protivzdušnej obrany Zoltán Dani. Foto N – Andrej Bán

Počas náletov NATO išlo o prvé zostrelenie ultramoderného bojového lietadla tohto typu v histórii. 63-ročný bývalý podplukovník juhoslovanskej protivzdušnej obrany Zoltán Dani je spoločne s pilotom F-117 Nighthawk (Nočný jastrab), ktorý to prežil, a neskôr sa spriatelili, aktérom výnimočného príbehu.

Rozprávali sme sa:

  • ako Dani velil jednotke protivzdušnej obrany (PVO), ktorá sa presúvala, maskovala a miatla nepriateľa maketami
  • čo presne sa udialo 27. marca 1999 o 20:42
  • ako starý sovietsky radarový systém pri správnom nastavení uvidel „neviditeľné“ F-117 a čo zachránilo amerického pilota slovinského pôvodu Dala Zelka, keď sa katapultoval a padol do kanála neďaleko Belehradu
  • ako sa Fred presvedčil, že Dal je Dal
  • čo robí na dôchodku v mestečku na východ od Belehradu

Ako vznikla slávna srbská pohľadnica s F-117 a ironickým textom v angličtine „Prepáčte, nevedeli sme, že bolo neviditeľné“?

Netuším, to je ľudová tvorivosť.

Pamätáte si, čo ste robili predtým, ako ste 27. marca 1999 o 20:42 zostrelili F-117?

Úplne presne. V mojej jednotke PVO sme neboli iba Srbi. Dôstojník navádzania menom Senad bol Moslim z južného Srbska. Na radare slúžil Slovák Ján Žolnaj. Bol s nami aj Bulhar Boris Stojmenov. Naša „multietnická“ jednotka mala v mierových časoch okolo sto členov, za vojny okolo tristo. A ja som bol ako podplukovník jej veliteľ. Keď sa 24. marca začali nálety NATO, boli sme okolo dediny Jakovo pri Belehrade. Po dvanástej naobed sme dostali informáciu, že bude bombardovanie. Nadriadený mi vraví: Zoltán, treba, aby ste sa presunuli na rezervnú pozíciu. To bola v našom prípade obec Šimanovci, 27 kilometrov od Jakova, kde sme boli dovtedy.

Čo presne ste urobili?

Na základnej pozícii v Jakove sme umiestnili makety rakiet, batérií, systémov. O siedmej podvečer sa nám pokazil radar, do hodiny sme ho opravili. Po ôsmej večer začalo NATO bombardovanie miesta, kde sme mali základnú pozíciu. Im sa ukázalo, že zničili raketový komplex. No pravda je taká, že už sme tam v tej chvíli neboli. Zničili makety.

V Šimanovciach sme boli tri dni. Začali sme maskovanie, čakali sme na nálety NATO. O šiestej večer 7. marca nám dali z veliteľstva stupeň jeden, maximálna pohotovosť. Asi o 20:30 vidíme na monitore radaru, že máme štyri ciele. Približujú sa. Prvé tri išli mimo, no jeden do našej zóny zásahu, smeroval k nám. Operačné centrum dalo súhlas na vystrelenie rakiet. Keď bol cieľ v zóne zásahu na pätnástom kilometri, dal som príkaz, aby operátor radarového sledovania potvrdil, že cieľ je odhalený. Dal som príkaz stlačiť spúšť. Vystrelili sme dve rakety. Prvá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie