Denník N

V Európe vrcholia vlny horúčav. Blíži sa peklo, napísala meteorologička

Vo štvrtok by na viacerých miestach Európy mali teploty presiahnuť 40 stupňov Celzia. Foto – tropicaltidbits.com
Vo štvrtok by na viacerých miestach Európy mali teploty presiahnuť 40 stupňov Celzia. Foto – tropicaltidbits.com

Aktuálne vlny horúčav sú spôsobené prílevom veľmi teplého vzduchu zo Sahary. V niektorých oblastiach Francúzska a Španielska očakávajú, že viac ako 40 stupňov Celzia bude tri dni po sebe, od stredy do piatka.

Počas štvrtka v západnej, južnej a strednej Európe vrcholí vlna horúčav.

„V niektorých oblastiach stredného Francúzska predpovedajú meteorológovia v nasledujúcich dňoch až 45 stupňov Celzia. Ide o teploty typické skôr pre severnú Afriku,“ povedal pre Denník N klimatológ Jozef Pecho zo SHMÚ.

Fínsky meteorológ Mika Rantanen označil júnové teploty vo Francúzsku za „neslýchané“.

Horúčavy sužujú značnú časť Európy od začiatku týždňa a na viacerých miestach padali rekordy.

Klimatológovia očakávajú, že vo štvrtok a v piatok sa teploty od Španielska po Poľsko budú pohybovať medzi 35 až 40 stupňami Celzia, čo je o zhruba desať stupňov viac nad normálom. V husto zastavaných oblastiach bez zelene môže byť ešte teplejšie. Vo Francúzsku očakávajú, že padne teplotný rekord z roku 2003 (44,1 stupňa Celzia).

Pre neznesiteľné horúčavy vyčlenili v mestských budovách Paríža miestnosti, kde sa ľudia môžu ochladiť. Plavárne sú otvorené dlhšie do večera a minister školstva odložil v niektorých školách záverečné skúšky na budúci týždeň. Na niektorých miestach Francúzska uzavreli školy, píše ČTK.

Meteorologička: Blíži sa peklo

Horúčavy na začiatku leta sú obzvlášť nebezpečné najmä preto, že sa ľudia ešte nestihli dostatočne aklimatizovať na vysoké teploty. „Tieto horúčavy sa podobajú na vlnu horúceho počasia z roku 2003, ktorá sa tiež začala v druhej polovici júna a v západnej Európe trvala mesiac. Vyžiadala si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie