Denník N

Správa o zmarenom punkovom koncerte v Moldave nad Bodvou (+ dokumentárny film)

Bratislavská kapela RozpoR. Foto - Dominik Jursa
Bratislavská kapela RozpoR. Foto – Dominik Jursa

Kapela RozpoR odohrala nezvyčajné turné.

„Dúfame, že týmto nas..eme všetkých debilov,“ vyhlásili pred začiatkom turné. A faktom je, že nápad bratislavskej punkovej kapely RozpoR odohrať sériu koncertov v rómskych getách a osadách na východe Slovenska sa nestretol všade iba s pochopením.

Radikálne ľudské turné, ako svoju šnúru punkeri nazvali, malo štyri zastávky. Na troch miestach všetko prebehlo bez problému aj napriek tomu, že Nižný Tvarožec, Lenartov a Chminianske Jakubovany patria medzi veľké a pomerne zanedbané osady na Slovensku.

Najprv bol plán, že tam vtrhnú bez plánu a bez pozvania, „na pankáča“, na dodávke, v ktorej bude aparatúra a generátor elektriny. Potom si však radšej dali poradiť od terénnych pracovníkov, ktorí miesta poznajú.

Udalosť nahlásili starostom a komunitám. Požiadali ich aj o prítomnosť občianskej hliadky, aby si, ako sami vravia, „decká neskákali po hlavách“. Bol slnečný víkend, v Lenartove sa prišla zabaviť aj starostka.

Lenže potom prišla ich posledná zastávka. Moldavu nad Bodvou si nevybrali náhodou. Takto pred šiestimi rokmi došlo v tejto obci k neslávne známej policajnej razii, ktorá pobúrila aktivistov aj verejnosť a stala sa jedným z najväčších viditeľných zlyhaní rezortu pod Robertom Kaliňákom.

Spoločný koncert punkerov a samba bubeníkov z bandu Batucada Bomba mali byť aj symbolickým vyjadrením podpory obetiam policajného šikanovania, ktoré je dnes predmetom pojednávania na súdnom dvore pre ľudské práva v Štrasburgu, kým slovenské orgány šesť obetí razie obvinili z krivej výpovede – práve tento mesiac sa začal súd.

„Prišlo k obrovskej nespravodlivosti, ktorá sa ťahá dodnes,“ myslí si gitarista RozpoRu Matej Vít, známy ako Datra. O tom, že je kauza živá, sa mohli presvedčiť na mieste.

„Starosta nám dal nesplniteľné byrokratické podmienky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie