Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mravcoch a ľuďoch a jednej spoločnej vlastnosti, ktorá ich robí výnimočnými v celej živočíšnej ríši

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Mravce a ľudia sú v živočíšnej ríši výnimoční jedným spoločným znakom: dokážu pokojne existovať v spoločnosti cudzincov bez toho, aby sa ich snažili spoznať alebo vylúčiť zo svojho spoločenstva. Napríklad šimpanzy, naši najbližší príbuzní, nie sú takého správania schopné a každého cudzieho zo svojej skupiny vylúčia. A podobne sa správajú aj iné tvory. Len mravce a ľudia nie.

Bryan Appleyard napísal pre časopis New Statesman úvahu o dvoch nových knihách, ktoré sa zaoberajú podstatou ľudských spoločenstiev, pričom jedným autorom je americký biológ Mark Moffet, ktorý študuje mravce, a druhým slávny antropológ a biológ Jared Diamond.

Moffet hovorí o mravcoch, že sú jedným z vrcholov evolúcie, a zaujala ho podobnosť s ľuďmi. Mravčie kolónie sú totiž podobne komplexné spoločenstvá so zložitými vnútornými vzťahmi a deľbou práce.

Biológovia dlho predpokladali, že mravce žijú v oddelených „superkolóniách“ v stámiliónových počtoch na územiach s rozlohou mnoho štvorcových kilometrov. Dnes však už vieme, že v skutočnosti sú tieto superkolónie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie