Denník N

Šéf Fedu odmietol tlaky. A Wall Street znova padol

Graf - yahoo.finance.com
Graf – yahoo.finance.com

Autor je ekonóm

Keď v uplynulých dňoch americký prezident Donald Trump opakovane naznačil, že americká centrálna banka (Fed)  by mala podporiť ekonomiku nižšími úrokmi, trhy zareagovali a dolár okamžite klesol. Jerome Powell, šéf Fedu, však rýchlo schladil očakávania, že v júli by sa malo začať znižovanie dolárových úrokov.

Prudký nárast očakávaní, že sa dolárové úrokové sadzby začnú znižovať, pred týždňom prebudilo vyhlásenie americkej centrálnej banky po tom, čo sa rozhodla v júni ponechať úroky bezo zmeny. Trh s úrokovými derivátmi dokonca bral znižovanie dolárových úrokov už v júli ako takmer hotovú vec.

Teraz po necelom týždni sa svetový trh pohol opačným smerom. Akciové indexy na Wall Street klesli a kurz dolára posilnil. Jerome Powell tak upozornil, že Fed nemieni zbrklo reagovať na prichádzajúce signály z makroekonomiky.

Prečo sú stanoviská Fedu dôležité:

  • Powell sa vlastne postavil na obranu nezávislosti centrálnej banky pred „krátkodobými politickými tlakmi“
  • Ak by sa potvrdili signály z minulého týždňa a v dohľadnom čase by sa naozaj začalo uvoľňovanie dolárovej menovej politiky, pre výmenný kurz dolára by to bol negatívny faktor.
  • Oslabenie dolára by zrkadlovo prinieslo posilnenie kurzu eura, a tým oslabenie konkurencieschopnosti vývozu z eurozóny.
  • Posilnenie výmenného kurzu pôsobí na reálnu ekonomiku ako brzda.

Čo by znamenalo zníženie úrokov v USA: Ak by Fed splnil očakávania finančného trhu a znížil úroky už v júli, interpretovalo by sa to ako pripustenie vážnosti prebiehajúceho ochladenia hospodárskej aktivity nielen v zámorí.

A čo Európa? Obavy z hroziacej recesie v zámorí by cez vplyv zahraničného obchodu ovplyvnili aj rozhodovanie o menovej politike v eurozóne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie