Denník N

Ako sa (ne)zbaviť Harabina

Lex Harabin môže naraziť na Ústavný súd aj neznáme motívy sudcu/politika.

Parlament prijal zákon, ktorý má Harabina konečne prinútiť vybrať si, či chce byť sudca alebo politik. Je to ukážkový príklad situácie, v ktorej mimoriadne neštandardným spôsobom naprávate chyby iných tak, že výsledkom môže byť riadna mela.

Za Lex Harabin veľkou ústavnou väčšinou hlasovali takmer všetci zástupcovia koalície aj opozície (okrem fašistov). Až 117 poslancov tak uzákonilo pravidlo navrhnuté Alojzom Baránikom z SaS, že ak sa sudca rozhodne kandidovať vo voľbách, nebude už stačiť pozastavenie výkonu funkcie na tri mesiace, ale o talár príde nadobro.

Zámer je jasný. Ak aj ste uletený sudca, ktorý nerozumie deľbe moci, dobre si rozmyslíte, či pôjdete do prezidentských volieb. Aj u takéhoto jedinca totiž nastúpi úvaha, či je dobrý nápad dať o sebe hlasovať ľuďom s veľmi neistým výsledkom aj za cenu, že sa predtým pripravíte o isté živobytie.

Ak by bol takýto zákon účinný už tento rok na jar, Harabin by za prezidenta pravdepodobne nekandidoval a v druhom kole by teoreticky namiesto Maroša Šefčoviča mohol byť Kotleba.

Lenže parlamentné voľby sú iný príbeh. Ak časť poslancov hlasovala s nádejou, že rovnaký motív preváži u Harabina aj pred nimi, môžu sa prepočítať. Kým šanca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Disciplinárky s Harabinom

Štefan Harabin

Komentáre

Teraz najčítanejšie