Denník N

Lex Harabin prešiel parlamentom, návrh poslanca SaS podporila celá koalícia

Štáb Štefana Harabina. Foto N – Peter Kováč
Štáb Štefana Harabina. Foto N – Peter Kováč

„Ak niekto trvá na tom, že chce byť politik, tak nemá čo byť v talári,“ hovorí opakovane poslanec SaS Alojz Baránik. V stredu mu takýto návrh prešiel aj v parlamente.

Baránik je z opozície, pozmeňujúci návrh však podporila celá koalícia. Zdržali sa iba kotlebovci.

Pozmeňujúci návrh predložil k novele zákona o sudcoch. Ak ho podpíše prezidentka Zuzana Čaputová, tak sudca Najvyššieho súdu a tohtoročný prezidentský kandidát Štefan Harabin bude musieť veľmi zvažovať svoj vstup do politiky. To, že by sa stal lídrom na kandidátke vo voľbách, nevylúčil, vo voľbách skončil na jar na treťom mieste so ziskom 14,3 percenta hlasov.

Podľa poslancovho návrhu každý sudca súhlasom s kandidatúrou do Národnej rady či Európskeho parlamentu stratí talár. Prestane byť sudcom, a ak po voľbách či politickej kariére prejaví záujem vrátiť sa späť na súd, bude musieť prejsť výberovým konaním. Rovnako ako každý iný začínajúci sudca.

„Bude ma veľmi tešiť, ako bude dotyčný nemenovaný sudca robiť testy z občianskeho či obchodného práva,“ dodal Baránik.

Poslanec SaS hovorí, že zatiaľ čo jemu návrhom išlo o zlepšenie súdnictva, iní poslanci, ktorí zaň hlasovali, majú iné obavy. „Skôr sa obávajú Harabina v politike. Naše ciele sú teda rôzne, ten prostriedok je rovnaký,“ dodal.

Narazí na ústavu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie