Denník N

Most-Híd zháňa voličov pre Smer a SNS

Ďakujeme, toto nie je ponuka, nad ktorou by sme mohli premýšľať.

Autor je predsedom strany Magyar Fórum – Maďarské fórum

Most-Híd je koaličným partnerom – spojencom Smeru a SNS. Opakovane vyhlasuje, že toto je tá najlepšia koalícia a Fico s Dankom sú najlepšími koaličnými partnermi. Most-Híd vyznáva rovnaké hodnoty ako jeho koaliční partneri. Podľa ich vlastných slov je strata dôvery voličov „daň za vstup do tejto koalície“.  Volebný výsledok 2,6 percenta vo voľbách do Európskeho parlamentu hovorí jasne. Most bojuje o svoje prežitie.

Preto sa veľmi očakávalo, ako rozhodne republiková rada. Aké riešenie nájde na svoju záchranu? Príde s niečím prevratným?

Riešenie, ktoré predstavili, je opätovne „akousi treťou vetou“. Most ponúka maďarským mimoparlamentným stranám miesta na svojej kandidátke – musia však splniť dve podmienky:

1. Nikto nemôže kádrovať členov Mosta-Híd (to znamená, že volebným lídrom zostane Béla Bugár).

2. Musia súhlasiť s hodnotami strany (de facto teda musia súhlasiť so spoluprácou so Smerom a SNS).

Most-Híd začal zháňať podporovateľov a voličov na ďalšiu spoluprácu so Smerom a SNS. Zdravý rozum by kázal urobiť všetko pre to, aby sa snažili získať späť voličov, ktorí na stranu zanevreli. Namiesto toho je tu „veľkorysá“ ponuka všetkým Maďarom: spojme sa pod vlajkou Mosta-Híd. Maďari budú mať zastúpenie v parlamente a Fico s Dankom koaličného partnera. Oddanosť a zaviazanosť tejto koalícii sú už asi priveľké… Alebo už nie sú v rozhodovaní úplne slobodní?

Ďakujeme, toto nie je ponuka, nad ktorou by sme mohli premýšľať. Magyar Fórum – Maďarské fórum s takýmito podmienkami nikdy súhlasiť nebude. My nedokážeme vyznávať hodnoty, ktoré sú založené na spolupráci so Smerom a SNS. Naším cieľom je lepšie Slovensko bez vlády Smeru a SNS.  Aj voliči maďarskej národnosti a maďarsky cítiaci voliči musia mať možnosť voľby. Istotu, že ich hlas skončí na dobrej strane. Kde dané slovo zaväzuje a charakter nepustí. Kde funguje právny štát a občania sú rovnoprávni – nik nestojí nad zákonom. Kde prioritou je občan a nie korupcia a klientelizmus. Kde zahraničnopolitická orientácia smerom na Západ nie je iba na papieri.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie